Gävlebocken. Photo: Pernilla Wahlman/TT
Gävlebocken. Photo: Pernilla Wahlman/TT

Anar PR-geni vid bockens Kinaresa

"Det är bara att gratulera Gävle"
0:32 min

Ett verk av ett PR-geni. Det kallar Paul Ronge, PR-expert, kombinationen av att Gävlebocken i år inte brann och istället ska skickas till Kina.

Den stora halmbocken har blivit en viktig symbol för Gävle. Men en del har förutspått att bocken stjärna snart kommer att dala om den inte fortsätter att brinna varje år.

I år brann inte bocken. Under måndagen monterades den ner för att istället skickas till Gävles vänort Zhuhai i sydöstra Kina. 

Men PR-experten Paul Ronge menar att ett år när bocken inte brinner är ett viktigt inslag för att hålla kvar spänningen kring vår halmklädde vän. Han anar ett pr-geni i kulisserna nu när bocken får stå kvar, och bli skeppad till Kina.

– Man får känslan av att det sitter ett PR-geni och dirigerar det här. Det är fantastiskt fin PR för Gävle. Många spekulerar nog som jag, som kan PR-världen, säger han.

Det har även förekommit vilda spekulationer om att det kan vara kommuntjänstemän som tänder på bocken.

– Det är en kul tanke, men jag har svårt att se en kommunal tjänsteman mitt i natten smyga fram och tutta på med vakternas goda minne. Det är lite för konspiratoriskt, säger han.

Varumärkesexperten Niklas Turner Olovzon tycker att det nästan är skrattretande hur idogt kommunen och polisen jobbar för att bocken inte ska brinna, med tanke på att de flesta är överens om att reklamen blir större om bocken brinner.

Han tipsar om att satsa på ännu fler spännande tekniska lösningar för att skydda den framöver, vilket även kan ge publicitet.

Sverige är ganska dåliga på att bygga berättelser, mytologi och sagor kring olika fenomen. Det skulle vi kunna bli bättre på även när det gäller bocken.

– Vi tappade Tomteland till finnarna, och har inte lyckats sätta Storsjöodjuret på kartan ordentligt heller. Ibland blir det mer viktigt att stoppa den som bränner ner den än att sprida en intressant story, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".