Anders W Jonsson. Foto: Tomas Forsman/Sveriges Radio
Anders W Jonsson. Foto: Tomas Forsman/Sveriges Radio

Gävleborgspolitiker i centrala roller i decemberöverenskommelsen

Anders W Jonsson: Finansministern ringde mig
1:27 min

Riksdagsledamöterna Anders W Jonsson (C) och Tomas Tobé (M), både från Gävle, hade framträdande roller när decemberöverenskommelsen slöts.

Flera av Gävleborgs ledande politiker var delaktiga i de förhandlingar som under julhelgen ledde fram till att det inte blir något nyval i Sverige, den så kallade decemberöverenskommelsen.

I mitten av december fick riksdagsledamoten och centerpartisten Anders W Jonsson från Hedesunda ett telefonstamtal från finansministern Magdalena Andersson.

Efter samtalet träffades företrädare för regeringspartierna och alliansen.

-- Klockan 18:00 den 18 december satte vi oss ner för att se om vi kunde nå en uppgörelse, säger Anders W Jonsson.

Vilka var de viktigaste aktörerna till att den här uppgörelsen kom till stånd?

– Från Gävleborg var det jag och Tomas Tobé från moderaterna. Kristdemokraterna representerades av Jacob Forsmed och Folkpartiet av Erik Ullenhaag. Från regeringssidan var det huvudsakligen Mikael Damberg, näringsministern, och Per Bolund, finansmarknadsministern.

När kunde man se att detta skulle gå i lås?

– Det är först när allt är klart. Jag kände att det här var klart när jag på TV kunde se de sex partiledarna ha en presskonferens. Ingenting är klart förrän allt är klart och det presenteras med ett handslag mellan partierna.

Även moderaten Tomas Tobé från Gävle var som sagt med och förhandlade.

– Som minoritetsregering får man möjlighet att leda landet genom att man också får igenom sin budget genom riksdagen. Sverige har ju nästan alltid haft minoritetsregeringar och det är rätt naturligt när vi är åtta partier i Sveriges Riksdag, säger Tomas Tobé.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".