Edsken. Foto Jan Magnusson
1 av 2
Edsken. Foto Jan Magnusson
långfärdsskridskor
2 av 2
Jan Magnusson och Ulf Sandgren. Foto Joacim Lindwall/Sveriges Radio

Fina isar lockar många

"Kommer man ut på en sjö är det alltid ljust och fint"
4:46 min

Vid den här tiden på året är det många som är ute och åker skridskor på länets sjöar och vattendrag, kanske prövar man sina nya julklappsskridskor. Och isarna är fina på många platser i länet. Men det gäller att vara försiktig.

– Precis där havet tog vid kom jag någon meter för långt, säger Ulf Sandgren som är ledare inom friluftsfrämjandets skridskosektion och som har hållit på med långfärdsskridskor under 50 års tid men som gick igenom isen i dag.

Ja, isen ligger blank på många ställen i länet, även om nattens snöfall har begränsat åkningen lite grann. Men det finns plogade banor både på Storsjön och på sjön Edsken i Gästrikland, säger Jan Magnusson.

– Det finns en plogad bana från Årsunda till Hedåsbadet.

Hur det är i Hälsingland är Ulf och Jan lite osäkra på men deras tips är att ta kontakt med friluftsfrämjandet i Hälsingland.

Men oavsett hur isen är och hur man åker så tror Ulf Sandgren att just vara ute på en öppen plats är undergörande.

– Kommer man ut på en is är det alltid ljust och fint och det tror jag man behöver den här mörka årstiden, säger Ulf Sandgren och drar iväg på sina skridskor.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".