Unga vill vara bortkopplade när de fjällvandrar Bild: Malin Winberg/Sveriges Radio
Unga vill vara bortkopplade när de fjällvandrar Bild: Malin Winberg/Sveriges Radio

Fjällen är en motvikt till internet

Henrik Åkerlund: Fjällen botar stressen
1:40 min

Ungdomar vill inte ständigt vara uppkopplade till internet, särskilt inte när de drar till fjälls. Det är tvärtom en befrielse från nätberoendet som är den stora vinsten med fjällvistelsen. Det visar en undersökning bland drygt 1100 personer i åldrarna 17 till 25 år som Svenska Turistföreningen STF har gjort.

Av resultatet framgår att 85 procent av deltagarna i undersökningen klart säger "nej tack" till behovet av internetuppkoppling i fjällstugorna. Det säger också den 21-årige studenten Henrik Åkerlund i Ockelbo som hade turen att ingå i den grupp om 300 ungdomar som STF i somras utsågs till "testpiloter" i de svenska fjällen:

– Man behöver helt enkelt inte något internet i fjällstugorna. Om man verkligen vill komma ut i fjällvärlden och känna lugnet, måste man tvärt om försöka släppa internet och lämna resten av världen utanför, säger han.

Henrik Åkerlund tycker att det är fullt förklarligt att hela 85 procent av de tillfrågade ungdomarna har samma inställning:

– Många tycker att det är jobbigt att tvingas vara uppkopplade hela tiden. Det är stressigt att ständigt behöva kolla upp vad som händer på Face Book och Instagram, konstaterar han. 

Fjällen skänker lugn

Ungdomar har det stressigt i cyberrymden och deras enkätsvar visar att fjällen kan fungera som en motvikt. Enkla nöjen som äventyrliga vandringar, en bastu på kvällen och den äkta fjällkänslan framhålls som viktiga i STF-undersökningens enkätsvar, medan bekvämlighet och moderniteter som internet alltså avvisas helt. Gamla fjällgubbar brukar nöja sig med att sitta och bara "tomglo" på naturen och det gör vi unga också, slår Henrik Åkerlund fast.

– Det är egentligen inte en sådan stor skillnad mellan äldre och oss yngre. Vi är kanske litet piggare, men i grund och botten har vi samma slags behov, säger han.

För dyrt för unga

Slutsatsen är att fjällvärldens inneboende kvaliteter alltså står sig väl i konkurrens med annan ungdomskultur. Kruxet är bara att resor, proviant och husrum kostar för mycket för unga vuxna. Den här gången fick Henrik Åkerlund bo gratis i STF-stugorna, annars skulle han inte haft råd, konstaterar han:

– Som studerande har man sällan särskilt mycket över i kassan i slutet av månaden. Men för att få ner kostnaderna skulle jag kunna tänka mig att tälta också, istället för att bo i fjällstuga.

Det är kort sagt nödvändigt att dra till fjälls?

 – Ja, men det är svårt att förklara varför! Man måste nog resa till fjällen för att verkligen kunna förstå känslan i de stora vidderna. Det är en underbar miljö!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".