Förbjud fyverkerier i Hudiksvall. Det vill motionären bakom medborgarförslaget. Foto: Scanpix
1 av 2
Nyårsfyrverkeri - härligt men farligt! Foto: Scanpix/TT
Fyrverkerier orsakar 150 bränder om året. Foto: Scanpix
2 av 2
Raketer med pinne är extra oberäkneliga. Foto: Scanpix/TT

Farliga fyrverkerier förlorar kraft

Eje Berglund: Det är mindre krut i raketerna
1:40 min

Det kommer traditionsenligt att smälla rejält i kväll när både fyrverkeriproffs och glada amatörer ska skjuta in det nya året. Härligt men farligt, farligt varnas det varje år - men i år förväntas strängare regler ändå minska risken för att någon ska drabbas av allvarliga fyrverkeriskador.

Förändrad lagstiftning och ökad information om riskerna med fyrverkeriolyckor har sedan år 2000 minskat antalet fyrverkeriolyckor och även i år har reglerna skärpts ytterligare.  Det berättar Eje Berglund, välkänd fyrverkerikompositör i Gävleborg:

– Sedan i somras är det förbud mot stora raketer med pinne. De får inte längre väga mer än 75 gram. Tidigare kunde de innehålla upp mot ett halvt kilo krut, så vi har haft rätt kraftiga raketer, säger han.

Just raketer med pinne är överrepresenterade i olycksstatistiken, konstaterar Eje Berglund.

– Ja, de är lite oberäkneliga, man vet inte riktigt var de tar vägen. Det som tidigare skett med raketer är att de har flugit in genom fönster eller träffat personer och på så sätt orsakat skador.

100 skadas varje år

Enligt Myndigheten för samhällsskydd och beredskap är det omkring 100 personer som varje år skadas så svårt av fyrverkerier att de måste uppsöka sjukhus. De flesta olyckorna sker just på nyårsafton, samtidigt som antalet skadade alltså ändå har halverats sedan sekelskiftet, till följd av en hel rad begränsningar de senaste åren. Exempelvis har de granatkastarliknande bombrören av kaliber 100 millimeter försvunnit, konstaterar Eje Berglund:

– De togs bort ur handeln. I dag får man inte köpa bomber av kraftigare kaliber än 50 millimeter, säger han med visst beklagande.

Försök inte bräcka grannen! 

Fortfarande ska emellertid smällare och raketer behandlas med respekt och fyrverkeriproffset Eje Berglund har ett par handfasta råd till alla som tänker fuska i hans bransch i kväll.

– Du ska inte gå ut och "bretcha" utan du ska ta reda på vad det är för grejer du har och framför allt använda dem på rätt ställe. Och så ska du vara nykter!

"Bretcha?"

– Ja, jag menar att en del vill ha den största pjäsen i kvarteret. Och sedan ska de absolut avfyra den också, trots att det kanske egentligen inte finns tillräckligt med plats för det.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".