Jan Johansson skrev musik till många av Astrid Lindgrens filmatiserade böcker och hade stor inverkan på den svenska musiken under 60-talet. Foto: Scanpix
Jan Johansson, känd pianist från Söderhamn. Foto: TT

Jan Johansson i topp på kulturlista

0:54 min

Skivan "Jazz på svenska" med Söderhamnspianisten Jan Johansson är en av Sveriges 10 viktigaste kulturhändelser sedan år 1864.

Detta enligt en lista som 150-årsjubilerande Dagens Nyheter presenterar. 

Över 10 000 personer har varit med och röstat fram listan.

Jan Johanssons skiva "Jazz på svenska" kommer på åttonde plats på listan och Anders Uddén som är kultur- och fritidschef i Söderhamns kommun reagerar så här på skivans topplacering.

– Det är ju en helt fantastisk placering. 

Det är Dagens Nyheter som låtit sina läsare rösta bland 150 kulturhändelser sedan tidningens start 1864 och Jan Johanssons skiva "jazz på svenska hamnar alltså på plats åtta. I topp återfinns Pippi Långstrump följt av Fem myror är fler än fyra elefanter. Och Anders Uddén tycker Jan Johansson kan ta åt sig av förstaplatsen också.

– Han har ju anknytning till förstaplatsen eftersom han skrev musiken till Pippi-filmerna tillsammans med Georg Riedel..så jag tycker att han ligger på helt rätt plats, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista