Den gamla delen av vård och omsorgsboendet är rejält sliten.
1 av 2
Tapeten har släppt och genom ett rör i sköljrummet snöar det in. Foto: Joanna Korbutiak/Sveriges Radio
Verksamhetschefen berättar att den äldre delen av Tallmon är i stort behov av upprustning.
2 av 2
Elisabeth Holmqvist är verksamhetschef på Tallmon och hon säger att de är trötta på att behöva lappa och laga på kortidsavdelningen. Foto: Joanna Korbutiak/Sveriges Radio
Skutskär

Äldreboendet faller sönder

"Så här kan det inte förtsätta!"
1:55 min

Tapeter som släpper från väggarna och rör där det snöar in. Det är vad både boende och personal vid kortidsenheten på det slitna äldreboendet Tallmon i Skutskär tvingas stå ut med. Kommunen har uppmärksammat problemen, men åtgärder dröjer.

Fastigheten har lappats och lagats under flera år, men behovet av en ordentlig renovering har nu blivit uppenbar:

– Det är slitet och gammalt, det är inte byggt efter den standard som vi har idag.

Korttidsboendet faller sönder

Det säger Elisabeth Holmqvist, omsorgschef vid Tallmons vård och omsorgsboende, när hon visar runt på det julpyntade men också gistna äldreboendet:

– Här är korttidsavdelningen. Det snöar in, fönstren läcker och det drar. Vi har problem med värmen - det är väldigt kallt ibland och väldigt varmt andra gånger, för vi har problem med gamla ledningar och system.

Så kan det inte fortsätta, menar hon:

– Det är en diskussion som pågått länge, att nått måste göras. Man har gjort lite små saker här och där, men nu börjar det falla sönder.

Kommunen känner till problemet 

Det finns planer på en ordentlig renovering, men det kommer fortfarande sannolikt att dröja flera år innan problemen är över. Det säger Bert- Ola Dahlgren, samhällsbyggnadschef i Älvkarleby kommun:

– Vi är överrens både politiker och tjänstemän om att vi behöver göra någonting. Vårt mål är att skapa fräscha lokaler och fler platser, eftersom vi vet att vi har en åldrande befolkning, säger han. 

Enligt Bert- Ola Dahlgren ska förvaltningen under våren lägga fram ett förslag som politikerna kommer att få ta ställning till. Processen, som är långt ifrån över, har alltså tagit tid. Samtidigt som problemen med de slitna lokalerna funnits i flera år.

Åtgärder dröjer

Bert-Ola Dahlgren tillstår att åtgärderna sätts in i senaste laget:

– Det här är konsekvensen av ett länge eftersatt underhåll, som vi nu har tagit tag i ordentligt. Samtidigt är det en ekonomisk fråga. Men nu har vi kommit till ett läge där vi måste ta tag i det, för det håller inte att låta det stå och förfalla.

När kommer personalen och boende att få flytta ur den här korttidsavdelningen?

– Det är svårt att säga något om tidsplan, för det här är ju en process som tar tid. Det ska projekteras, det ska upphandlas och byggas, så det kommer att ta ett par år, åtminstone.

Handlar det om två år, eller om fem?

 – Det är svårt att säga, men jag hoppas att det rör sig om närmare två års tid, än om fem, säger Bert-Ola Dahlgren

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".