Landstinget Gävleborg försvinner. Foto: Magnus Hansson/Sveriges Radio.
Landstinget Gävleborg försvinner. Foto: Magnus Hansson/Sveriges Radio.

Landstinget blir Region Gävleborg

"Folk kommer inte märka så stor skillnad"
1:43 min

Landstinget Gävleborg finns inte längre och har från och med i går bytt namn till Region Gävleborg.

För oss som bor i länet så innebär inte den här förändringen så stora skillnader berättar Socialdemokraten Tommy Berger som från och med nu är regionråd.

– Landstinget omvandlas och får ett regionalt utvecklingsansvaret. I det korta perspektivet så kommer nog folk inte att märka någon skillnad, vi har gjort den här förändringen för att få effekter på sikt istället, säger regionrådet Tommy Berger (S).

Efter år av planering, förberedelser och en del politiska beslut är nu det nya Region Gävleborg här. Och på hemsidan har man redan hunnit städa bort alla spår av det gamla landstinget.

Men för den som nu känner sig osäker på var man ska vända sig om man blir sjuk har Tommy Berger lugnande besked.

– Alla de telefonnummer och kontakter som man haft till sjukvården fungerar precis som vanligt, säger han.

Däremot får alla medarbetare nya mejladresser - med regiongavleborg.se i slutet.  

Dessutom måste alla skyltar och logotyper bytas ut. Omskyltningen har redan påbörjats på vissa platser, till exempel vid länets sjukhus. Övrig omskyltning och omprofilering kommer att pågå under det här året.

Men vad kostar då hela kalaset?

– Det kostar naturligtvis en del med omskyltning och liknande, men jag har inga exakta uppgifter på det, säger Tommy Berger som menar att det i sammanhanget handlar om relativt små summor.

Frågan är nu bara hur långlivad Region Gävleborg blir. På sikt tror Tommy Berger att man kommer vara tvungen att söka samarbeten med andra närliggande regioner.

– Den här regionbildningen är nog bara ett mellansteg. Men om det blir om, åtta, tolv eller sexton år går inte att säga, då krävs nog en del centrala beslut för att man ska komma vidare i en sådan process, säger Tommy Berger.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".