bergvik skog lettland
1 av 2
Lars-Erik Wigert, skogschef på Bergvik Skog, visar var i Lettland bolagets senaste skogsförvärv ligger. Bergvik Skog är ett av 1300 aktiva svenska företag i Baltikum. Foto: Jenny Sanner Roosqvist/SR
skog mynt
2 av 2
Bergvik Skog äger 107 000 hektar skog i Lettland. Foto: TT

Rysk spänning ökar intresset för Baltikum

"Konflikten har gjort Baltikum mer attraktivt för svenska företagare"
1:54 min

Den politiska oron kring Ryssland har gjort Baltikumområdet med attraktivt för svenska företag. Ett av företagen som investerad där i år är Bergvik Skog - en av Mellansveriges största skogsägare som också har plantskola i Österfärnebo.

Spänningarna mellan Ryssland och grannländerna i samband med Ukrainakrisen har inte hindrat svenska företag från att investera i de baltiska länderna. Tvärtom har Baltikum blivit mer attraktivt för svenska företagare, säger Business Swedens Östeuropachef Mantas Zalatorius.

– Den här konflikten har inte påverkat det svenska intresset mot Baltikum negativt, utan snarare tvärtom. Vi ser ökat antal förfrågningar från svenska företag beträffande deras affärer i Baltikum, säger Business Swedens Östeuropachef Mantas Zalatorius. 

När Ryssland är oroligt ses dom tre baltiska länderna som ett tryggare alternativ. De är såväl EU- som Natomedlemmar och när Litauen från och med årsskiftet går över till euron så har alla tre länderna euro som valuta. Dessutom har länderna gått igenom ett stålbad efter finanskrisen och har nu sundare ekonomier med tillväxt och gynnsamt företagsklimat. Och det lockar svenska företagare.

Idag finns närmare 1 300 aktiva svenska företag i Baltikum, flest - drygt 800 - finns i Estland, det land som först gick över till euron. Drygt 300 finns i Lettland och runt 150 i Litauen.

I Falun finns Bergvik Skog, ett av Sveriges största skogsägande bolag och ett av dom svenska företag som under året har investerat i Lettland. Något som spänningarna mellan Ryssland och dess grannländer inte kan stoppa, säger Bergvik Skogs skogschef Lars-Erik Wigert.

– Det är alltid en risk inlagd i att investera utomlands, jämfört med att investera i Sverige. Men skogsbruk är långsiktigt och vi har en långsiktig ambition i vår investering i Lettland, säger Bergvik Skogs skogschef Lars-Erik Wigert. Bergvik Skog har funnits i Lettland sedan 2008 och i och med årets köp så äger bolaget nu drygt 107 000 hektar skog där.

På Business Sweden ser man alltså ett ökat intresse för de baltiska länderna hos svenska företag. Och en del branscher är hetare än andra.

– Det är energi, det är cleantech, det är IT. Det vi ser de senaste åren vad vi inte sett tidigare är att det finns allt fler svenska tjänsteföretag som börjar etablera sin verksamhet i dom baltiska länderna. Säger Business Swedens Österuopachef Mantas Zalatorius.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".