Mikael Hedström, presstalesman vid Gävleborgspolisen. Foto: Harald Hans-Ers/Sveriges Radio
1 av 2
Mikael Hedström, presstalesman vid Gävleborgspolisen. Foto: Harald Hans-Ers/Sveriges Radio
Ardalan Shekarabi (S) är ny civilminister. Han har tidigare bott i Gävle. Foto: TT
2 av 2
Ardalan Shekarabi (S) är ny civilminister. Han har tidigare bott i Gävle. Foto: TT

Skärpt bevakning av moskéer i Gävleborg

"Det är ett hot mot demokratin"
1:34 min

Efter flertalet attacker mot moskéer runt om i landet skärper nu polisen sin bevakningen av moskéer och muslimska samlingsplatser. 

– Det här är ett hot mot demokratin. Samtliga polisområden ska särskilt rondera förbi moskéer, säger Mikael Hedström, presstalesman vid gävleborgspolisen. 

Den senaste veckan har flertalet brandattentat skett på olika moskéer runt om i landet. Den 26 augusti anlades en brand av en moské i Eskilstuna. Två dagar senare inträffade samma sak i Eslöv. Nu senast stod en moské i Uppsala på tur under nyårsdagsmorgonen. Idag hölls en manifestation vid den moskén. Den förre Gävlebon och nuvarande civilministern Ardalan Shekarabi från Gävle var under dagen på plats.

– Det är fruktansvärt. Det är något vi inte kan förknippa med Uppsala eller Sverige. Det är ett otroligt stöd för religionsfriheten i vårt land. Det märks inte minst idag. Att se så många männsikor med så många olika bakgrunder samlas här för att ta ställning mot våldet känns väldigt bra, säger Ardalan Shekarabi.

Mikael Hedström vill nu få in så många platser som möjligt där attentat skulle kunna inträffa.

– Vi har inte riktigt grepp på alla platser som eventuellt kan ha uppstått. Vi är tacksamma om dom som är involverade i dessa samlingsplatser hör av sig till oss, säger Mikael Hedström, presstalesman vid gävleborgspolisen

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".