Barbro och Bosse Frid i sitt hem i Sydafrika. Foto: Elisabeth Lidén
1 av 3
Barbro och Bosse Frid i sitt hem i Sydafrika. Foto: Elisabeth Lidén
Barbro och Bosse Frid i sitt hem i Sydafrika. Foto: Elisabeth Lidén
2 av 3
Barbro och Bosse Frid i sitt hem i Sydafrika. Foto: Elisabeth Lidén
Vy från Barbro och Bosse Frids hem i Sydafrika. Foto: Barbro Frid
3 av 3
Vy från Barbro och Bosse Frids hem i Sydafrika. Foto: Barbro Frid

Barbro och Bosse tillbringar vintern i Sydafrika

"Det speciella för mig är regnbågsfärgerna"
4:19 min

Under sommarhalvåret är de torghandlare i Gävle. På vintern tar deras liv på andra sidan jordklotet vid. Barbro och Bosse Frid förverkligade sin dröm, de öppnade ett bed and breakfast i Kapstaden i Sydafrika.

Hör del två av reportaget längst ned i artikeln.

– Det speciella för mig är ”regnbågsfärgerna” som de säger. Alla olika typer av människor vi har här nere. Det är enkelt att leva här, säger Barbro Frid.

Efter knappt en timmes bilfärd söderut från Kapstaden kommer man till den lilla kuststaden Fish Hoek. Barbro och Bosse Frid driver här sitt lilla bed and breakfast och försörjer sig på att visa turister det mångfacetterade Sydafrika.

Äventyret tog sin start på 70-talet när Bosse fick en arbetskollega som kom från landet Rhodesia som i dag heter Zimbabwe.

– Jag tyckte det lät jätteintressant. Jag tog fram min gamla skolatlas och såg vart landet låg. Så såg jag Sydafrika nedanför. Jag och Barbro hade den här drömmen om att komma ut någonstans och vi fantiserade om olika ställen. Jag sa till Barbro ”det här verkar läckert.” Vi visste inget om landet och apartheidpolitik då.

Bosse sökte och fick jobb i Sydafrika. Snart kunde familjen med två små barn flytta till det för dem okända landet.

Men det visade sig bli svårare än de hade trott. Apartheid rådde i landet och vita och svarta människor var strikt åtskilda.

– De färgade och vita fick inte vara på samma bussar, det var olika köer på postkontoret och så. Ju längre tiden gick ju mer medveten blev man, säger Bosse.

– Det stod ju aldrig något om det där i tidningen, de ville ju ha det där i tysthet. Vi hade en farbror som städade i trädgården. Jag gav honom lunch på bricka, men då kom grannen som var vit sydafrikan och sa att så kan du absolut inte göra, han ska inte ha mat på bricka. Det var sådana där saker som gjorde att vi ville vidare. Även om vi stortrivdes i landet, säger Barbro.

Barbro och Bosse fick nog och flyttade hem till Sverige igen. 30 år tillbringade de i Gävle med avstickare till bland annat USA. Men hela tiden låg en längtan och gnagde hos dom. De ville tillbaka till Sydafrika, landet vars brokiga skönhet de fallit för.

– Vi ville tillbaka efter apartheid för att se hur det var. Vi kom ner hit, hämtade en hyrbil och åkte mot Kapstaden. Då kom alla minnen mot oss. Bosse och jag tittade på varandra och tårarna bara rann, säger Barbro.

I år firar deras bed and breakfast tio år.

Varför gjorde just ni den här flytten när många andra vill men inte vågar?

– Vi är lite tokiga! Nej, men det är som man säger, det finns ”thinkers och doers”. När vi var unga satt vi alltid och diskuterade med vänner vad vi skulle göra. Vi skulle flytta till Australien allihopa och så. Men det var bara vi som fortsatte med de där idéerna. Fast vi snart är 70 tänker vi fortfarande på vad vi ska göra sen.

När det är 30 grader varmt och solen skiner från en klarblå himmel är det nästan så att man glömmer att det är jul även i Sydafrika. Barbro och Bosse bjuder in till julfirande hos sig.

– Alla vill äta julbord hos mig så jag släpar med mig så jag kan göra Janssons och gröt och hela köret. Och så kokar jag alltid färsk linjonsylt så de får lite dofter, säger Barbro.

Trots svårigheter med krånglig byråkrati, oförutsägbar trafik och längtan efter barnbarnen är Bosse och Barbro överens.

– Man känner sig underbart till mods. Jag sa till Barbro: fasen vilken tur vi har som får bo där. Det är dels fint här och så går man omkring med ett lyckorus nästan hela tiden, säger Bosse.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".