Anita Lindqvist i Alfta har fått en specialdräkt och smycken av Massajerna i Kenya. Foto: Agneta Sundberg/Sveriges Radio
Anita Lindqvist i Alfta har fått en specialdräkt och smycken av Massajerna i Kenya. Foto: Agneta Sundberg/Sveriges Radio

Agerar mot könsstympning

"Det är en av de viktigaste frågorna vi kan göra för flickor"
1:29 min

Trots att kvinnlig omskärelse är olagligt i Kenya utförs ingreppet regelbundet. Alftakvinnan Anita Lindqvist vill förbättra livssituationen hos unga massajflickor i Kenya.

Anita Lindqvist reste till Kenya för första gången 1978 för att tillsammans med sin man missionera bland Massajerna.

1985 mördades hennes make i Kenya, men hon har fortsatt att återvända till landet i omgångar.

Mellan 1994-1999 jobbade Anita Lindqvist i ett utbildningsprojekt och så sent som i februari 2014 var hon i Kenya och arbetade med Massajerna.

19 januari reser hon till Kenya med målet att förändra livssituationen för de här flickorna.

– Det är en av de viktigaste frågorna vi kan göra för flickor så att de kan få utbildning och inte behöva bli bortgifta vid nio års ålder med en gammal man.

Den här gången går resan tillsammans med barnmorskan Gunilla Ek och två sjuksköterskestudenter.

De ska föreläsa bland massajer om könsstympning av unga flickor.

– Det är väldigt jobbigt för dem. Vid själva könsstympningen händer det att de förblöder och dör och det blir även komplikationer efteråt.

Kvinnlig omskärelse är en kontroversiell fråga ute i byarna i Kenya. Där hålls det hårt på traditionerna trots att det är olagligt.

– Flickorna själva tror inte de är kvinna om det inte är gjort och kan själva be om det för de inte känner sig som kvinna annars.

Innan resan till Kenya kommer Anita Lindqvist och Gunilla Ek att föreläsa i Bollnäs och Ovanåkers kommuner om könsstympningen som utförs, för att samla in pengar. Hon är övertygad om att det går att påverka.

– Av erfarenhet så tror jag det. Det finns många flickor i dag, i andra stammar som inte är könsstympade. De har förstått det här och de vill inte det. Men det tar ju tid.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".