Kristin Eidhagen är Hälso- och idrottspedagog i Gävle och tipsar om hur man håller energin uppe efter ledigheterna. Foto: Oliver Bergman/Sveriges Radio
Kristin Eidhagen är Hälso- och idrottspedagog i Gävle och tipsar om hur man håller energin uppe efter ledigheterna. Foto: Oliver Bergman/Sveriges Radio

Håll lågan uppe efter ledigheterna

"En av de viktigaste bitarna är sömnen"
2:06 min

Efter julledigheten kommer de flesta tillbaka med laddade batterier, men hur ska man göra så att laddningen inte går ur en igen?

Kristin Eidgahen är Hälso- och idrottspedagog, hon jobbar i nära relation med människor som behöver hjälp med att orka med i vardagen.

– Du ska naturligtvis arbeta och känna dig sysselsatt, men även att vara noga med pauser. Ta en paus från det som aktiverar hjärnan under kanske fem, tio minuter under varje timme. 

Hur orkar man med när ett helt nytt år ligger framför en?

– Ja då kan man börja med att reflektera över vad man mår bra av ur flera olika områden. Rutiner om hur du sover, hur du äter, hur du rör dig och hur du beter dig till dem omkring dig. 

Men viktigast verkar ändå vara att lära sig hur man sover rätt.

– För vissa personer kanske det räcker med sex timmar, men har man lärt sig under ledigheten att man behöver åtta timmar är det bäst att backa klockan lite. Det är viktigt att varva ner, och det är inte att använda datorn eller telefonen innan man går och lägger sig.

Vill du ha fler tips? Lyssna på hela intervjun med Kristin Eidhagen!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".