Gävle Tingsrätt. Foto: Anna-Karin Lampou/Sveriges Radio
Under dagens förhör har den åtalade lugnt och sakligt berättat om sin relation med offret. Foto: Anna-Karin Lampou/Sveriges Radio
Nordost-mordet

Försökte bota dåligt psykiskt mående med magi

I dag berättar den 28-årige mannen under förhör i tingsrätten, sakligt om hur han mått psykiskt dåligt länge, och hur han under perioder hört röster.

När styckmordsrättegången vid Gävle Tingsrätt gick in på sin tredje dag vittnade inledningsvis systern till den mördade 24-åriga småbarnsmamman från Sandviken. Hon berättade att hon varit den av systrarna som stått småbarnsmamman allra närmast, och de har haft en bra relation både under uppväxten och efter att de båda flyttat hemifrån. De har hållit kontakten och gjort saker tillsammans.

Offret beskrevs av sin syster som en bra mamma och att hela familjen nu i efterhand tillsammans tagit hand om hennes barn.

Händelsen har gjort att systern mått väldigt dåligt psykiskt och hon ger bilder av hur hela hennes livssituation har påverkats sedan systern mördats. Under förhören har hon berättat om både ångest och mardrömmar.

Undvek systerns blick

Idag har även förhören med den åtalade 28-årige mannen inletts.

Den misstänkte svarade lugnt och sakligt på frågorna, och han tog tid på sig innan han började tala. Åklagarsidan behövde inte ställa så många frågor utan den åtalade pratade på väldigt fritt.

Alla på plats har suttit spänt och lyssnat på den åtalade. En syster till den 24-åriga kvinnan stirrade stint på den åtalade som undvek hennes blick. Istället valde han att titta ner i bordet och på golvet nedanför. Vid ett tillfälle när den misstänkte mannen talade om sitt boende och livssituation innan mordet så föll han i gråt.

Den misstänkte 28-åringen har berättat om sin egen livssituation och uppväxt. Han har förklarat hur han och den 24-åriga småbarnsmamman kom i kontakt med varandra samt vilken relation de har haft genom åren.

Sökte hjälp hos häxor

Som P4 Gävleborg tidigare har rapporterat så menar 28-åringen att de hade en sexuell relation i början av sin kontakt med varandra för omkring 10 år sedan. Men sedan 24-åringen fick barn har deras kontakt avtagit och enbart varit sporadisk under åren. Den åtalade menar att de har haft en vänskaplig relation, och 28-åringen beskriver den 24-åriga kvinnan som charmig.

Den misstänkte 28-åringen har också berättat att han inte mått psykiskt bra sedan gymnasiet och att han då under en period sökte sig till magi, tarotkort och häxor för att komma till rätta med sina problem - men utan något resultat. Han har också under en tid hört röster som ständigt kritiserar honom. Något som han aldrig har sökt någon hjälp för.

Senast han hörde röster var i förrgår.

– Vad var det jag sa, vad var det jag sa. Du kan inte lita på någon annan än mig. Det ser du nu själv, ska rösten ha sagt, och det hade handlat om att den åtalades advokat hade fått förhinder och inte kunnat ringa på avtalad tid.

P4 Gävleborg är på plats och du kan följa liverapporteringen här.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".