Patricia Kingdon. Foto: Jenny Sanner Roosqvist/Sveriges Radio
1 av 3
Patricia Kingdon. Foto: Jenny Sanner Roosqvist/Sveriges Radio
Dubbdäck på cykel. Foto: Jonas Ekströmer/TT
2 av 3
Dubbar kan göra vinter-cyklingen säkrare. Foto: Jonas Ekströmer/TT
Magnus Svensson, cykelreparatör, byter till vinterdäck. Foto: Jenny Sanner Roosqvist/Sveriges Radio
3 av 3
Magnus Svensson, cykelreparatör, byter till vinterdäck. Foto: Jenny Sanner Roosqvist/Sveriges Radio

Dubbat på cykel minskar olycksrisken

"Det finns en potential att minska olyckor"
1:28 min

Dubbdäck på cykel minskar risken för att cyklister skadas allvarligt i vintertrafiken. Det menar Statens Väg- och Transportforskningsinstitut, VTI, där man för första gången har testat dubbade cykeldäck.

– Det finns en potential att minska de allvarligt skadade cyklisterna om man skulle använda dubbdäck, om man ser till att de olyckor som är orsakade av halka på snö och is, säger cykelforskare Anna Niska på VTI i Linköping.

Statistik från VTI visar att i 18 procent av de fall där cyklister skadat sig har halka eller förlorat väggrepp varit en bidragande orsak till olyckan. Under december till februari är halkan den vanligaste bidragande orsaken till singelolyckor på cykel, och att minska halkolyckorna är en av anledningarna till att studien gjorts. En ny anläggning för att testa dubbade cykeldäck har tagits fram på VTI i Linköping.

Och VTI:s tester visar att styrningen blir stabilare och att bromssträckan blir två och en halv gång kortare med dubbdäck på isigt underlag - än med odubbat. Och i och med att fler och fler väljer att cykla på vintern så har dubbdäcken blivit allt populärare konstaterar Magnus Svensson som driver cykelverkstad i Gävle.

– Ja det har ju ökat så att det är säkert dubbelt så mycket som det var för fem sex år sedan. Det ökar hela tiden sådant där, säger han.

En av de gävlecyklister som de senaste vintrarna har valt att köra med dubbdäck är Patricia Kingdon.

– Jag halkade omkring väldigt mycket och tyckte att det blev lite obehagligt att cykla, så då kände jag att jag provar med vinterdäck. Så nu kan jag cykla lite fortare och det blir enklare att ta sig fram, det känns tryggt, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".