Lagbok. Foto: Sveriges Radio
Foto: Sveriges Radio

11-årig pojke krävs på 280 000 kronor inom fjorton dagar

Håkan Nilsson, teamchef Kronofogden: Som läget är finns det ingen möjlighet att avstå ifrån att låta domen bli verkställd
1:44 min

En 11-årig pojke i Sandviken, som vid sex års ålder fick ett fotbollsmål över sig och stämde kommunen men förlorade målet, krävs av Kronofogden på 280 000 kronor. Pengarna måste familjen betala inom fjorton dagar.

Först fick pojken ett fotbollsmål över sig och skadades allvarligt. Och sedan förlorade han rättegångstvisten mot Sandvikens kommun.

Nu kräver Kronofogden den nu 11-årige pojken på 280 000 kronor, som ska betalas inom fjorton dagar.

Det var i mitten av september 2009 som den då sex-årige pojken skulle spela fotboll med två kompisar.

Ett av fotbollsmålen låg ner och när pojkarna försökte resa upp det fick pojken det 70 kilo tunga målet över sig. Han vårdades i flera veckor på Akademiska sjukhuset i Uppsala.

Håkan Nilsson är teamchef hos Kronofogden, och menar att Kronofogden kommer att hantera ärendet på ett varsamt och informerande vis.

Det är ju föräldrarna som har tagit besluten men pojken kan bli skuldsatt för livet, hur ser ni på det? 
– Jag tycker det är olyckligt när det blir på det här sättet att minderåriga barn blir drabbade. Rent allmänt är det inte bra och vi behöver se över de lagar och lagstiftning som styr det här. Som läget är nu finns det ingen möjlighet att avstå ifrån att låta den här domen bli verkställd.

Kan man säga att era händer är bakbundna?

– Ja vi har ingen styrmöjlighet och kan inte avstå eller hantera det på något speciellt sätt. Vi är tvungna att följa de regler vi har och hantera ärendena efter det, säger Håkan Nilsson.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".