Gävlebockens huvud när det är avmonterat. Foto: Gabriel Henning/Sveriges Radio
1 av 3
Gävlebockens huvud när det är avmonterat. Foto: Gabriel Henning/Sveriges Radio
bock gävlebock
2 av 3
"Men till nästa år igen, kommer den vår gamle vän..." Foto: Fredrik Björkman / Sveriges Radio
Gävlebocken , bock
3 av 3
Så här såg det ut när bocken monterades ner. Foto: Fredrik Björkman / Sveriges Radio

Bockkommittén: Ingen "bockbluff"

Hör hela intervjun med bockkommitens Maria Nässert
6:25 min

I går kom Gävlebocken fram till Kina dit den rest för att fira bockens år i Gävles vänort Zhuhai. Men det är inte skelettet till den bock som stod på Slottstorget i december som åkt utan istället så är det helt nya plankor som skickats iväg för att byggas ihop i Kina.

I både Gefle Dagblad och Arbetarbladet i dag går det att läsa om "bockbluffen" och om hur Gävle kommun "blåser Kina" på den äkta bocken. Men trots att det inte är det skelett som stått på Slottstorget som är i Kina så tycker Maria Nässert från Gävle kommun som sitter i bockkommittén att det är det den "riktiga" bocken som är på plats.

– Vårt varumärke Gävlebocken är ett varumärke för Gävle och det är vår symbol som kommer ta plats i Kina, säger hon.

Men om det inte är samma skelett, varför plockades den då ner innan nyår?

– Att bocken plockades ner den 29 december det var planerat långt innan vi bestämde att bocken skulle åka till Kina. Första vardagen efter jul plockar vi ner vår bock och sedan har det infallit lite olika dagar beroende på vilket år det är och röda dagar och det ska finnas tillgång till personal och kranbilar och så vidare, så det var bestämt sedan tidigare, säger Maria Nässert.

Varför kunde man inte köpa plankorna på plats i Kina?

– Vi har undersökt att köpa plankor på plats i Kina men då måste vi frakta de långt i Kina också men då måste vi frakta de långt i Kina också för att hitta den kvalitén på virket som vi har här för att kunna göra den runda fina formen på magen och så vidare. Efter allt vi tittat på med logistik och så vidare så kom vi fram till att vi skickar brädor från Sverige.

Hör hela intervjun här ovan...

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".