Konsumentrådgivning i Nordanstig även i framtiden

Monica Olsson: Det fanns ingen som satt här i vår kommun
1:36 min

Vid årsskiftet lämnade Nordanstigs kommun samarbetet med Konsument Hälsingland. Orsaken är att det inte fanns någon rådgivare på plats, säger kommunalrådet Monica Olsson i Nordanstig.

Invånare i Nordanstigs kommun ska även i framtiden ha en konsumentrådgivning på hemmaplan.

Det säger kommunalrådet Monica Olsson och förklarar varför samarbetet med Konsument Hälsingland avbrutits innan en ny lösning tagits fram.

– Det gav sig självt eftersom det inte satt någon i vår kommun. Det är märkligt tycker vi eftersom vi hade ett avtal att det skulle finnas en konsumentrådgivare en dag i veckan men den försvann härifrån.

Det är gratis att vända sig till Konsument Hälsingland för privatpersoner som bor i Bollnäs, Hudiksvall, Ljusdal, Ovanåker och Söderhamn.

Vid årsskiftet hoppade Nordanstigs kommun av samarbetet eftersom man tänker ta över konsumentrådgivningen i egen regi, men organisationen är inte löst och invånare hänvisas nu till självhjälp via olika webbsidor så länge.

Och det här är något som både Gunilla Hallberg på Konsument Hälsingland och Elsie Bäcklund Sandberg, ordförande i pensionärsorganisationen SKPF kritiserat.

– Det är så väldigt många av de äldre som inte har dator och som kan knappa sig fram hur man går vidare, säger Elsie Bäcklund Sandberg.

– För äldre som har svårt att höra och som har svårt att knappa sig fram blir det naturligtvis problem, menar Gunilla Hallberg.

Kommunalrådet Monica Olsson säger att man är medveten om att många inte har dator och därför jobbas det hårt på att snabbt hitta en lösning.

– Nu har jag pratat med en av våra verksamhetschefer som har hand om det här och tanken är att det i början av året januari/februari ska gå att hitta en lösning på det här, säger Monica Olsson.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".