Sociala företag 1
Al Damanhouris sociala företag drivs i kooperativ form. Foto: Jenny Sanner Roosqvist/Sveriges Radio

Sociala företag ger allt fler jobb

"Kunskaper i svenska är inte mest viktigt"
1:26 min

Sociala företag som ska hjälpa människor att ta sig in på arbetsmarknaden blir allt vanligare. Idag är drygt 10 000 personer i Sverige och minst 275 personer i Gävleborg sysselsatta i socialt företag. För många är de sociala företagen den enda chansen att fotfäste i arbetslivet.

I Gävleborg finns drygt 30 sociala företag som kan ge personer med funktionsnedsättning en chans att ta sig in på arbetsmarknaden, men även invandrarkvinnor som också ofta kan ha svårt att få jobb. Elena Al Damanhouri som varit med och startat ett kooperativ i Gävle är ett bra exempel på det:

– Det kan vara svårt för invandrarkvinnor att komma ut i jobb, särskilt när arbetsgivarna ställer krav på mycket goda kunskaper i svenska. Så är det inte i vårt företag, konstaterar hon.

Omväxlande arbetsuppgifter

Elenas Al Damanhouris kooperativ startades för tre år sedan och gör allt från olika typer av hushållsnära tjänster till att ha hand om bussarnas hittegods och till kundservice i en galleria. Idag har företaget åtta heltidsanställda, både svenskar och invandrare. Till skillnad från i vanliga företag behöver alltså inte bristande språkkunskaper överskugga de anställdas övriga kvaliteter:

– Kunskap! Det man kan bäst och vill mest, det är vad vi efterfrågar, säger Elena Al Damanhouri.

Företagsformen vinner mark

De flesta sociala företag riktar sig till personer med funktionsnedsättning, psykisk ohälsa eller missbruksproblem samt till långtidsarbetslösa. I Gävleborg finns idag runt 30 sociala företag med sammanlagt 274 anställda - till det kommer runt 100 personer som får någon form av arbetsmarknadsstöd och arbetar efter sin förmåga.

Mest aktiv är Hudiksvalls kommun, men också i Nordanstig, Bollnäs och Hofors har kommunen engagerat sig - och nu också Gävle.

Enda chansen till jobb

För många är det här kanske enda chansen att komma ut på arbetsmarknaden. Det säger Ulf Karlsson rådgivare på Coompanion, en förening som via Tillväxtverket hjälper sociala företag att starta.

– Det är en otroligt viktigt. En del anställda kan ha stått utanför arbetsmarknaden i 10 år och bland just personer med invandrarbakgrund finns det också de som inte tidigare har haft något jobb i Sverige, säger han.

För dessa de mest utsatta på arbetsmarknaden är de sociala företagen av avgörande betydelse.

– De är helt enkelt en väg till jobb, sammanfattar Ulf Karlsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".