Per Winder ska sopa fram bilen för att om möjligt ta sig fram i snödrivorna. Foto: Hasse Persson/Sveriges Radio
Per Winder ska sopa fram bilen för att om möjligt ta sig fram i snödrivorna. Foto: Hasse Persson/Sveriges Radio

Gävleborg red ut stormen

Per Winder blev insnöad i Järvsö
1:12 min

Gävleborg red ut snöovädret Egon mycket väl uppger polisen. Det har fallit upp till tre decimeter snö men trafiken har ändå rullat på utan riktigt allvarliga olyckor. Enligt SMHI drar nu ovädret bort och för många insnöade väntar i stället en rejäl vinterdag med skottning och avsopning av bilar.

Den allvarligaste incidenten var när en buss med 9 passagerare vid halv 10-tiden i går kväll gled i diket vid Nytorps jordbruksgymnasium norr om Arbrå. Tre personer fick föras till sjukhus med lindriga skador och riksväg 83 fick stängas av under en timme i samband med räddningsarbetet. Enligt busschauffören blåste bussen av vägen i den starka vinden.

Strömavbrott i Hälsingland

Även de befarade strömavbrotten har varit jämförelsevis få. Från Segersta, Hanebo Bergvik, Järvsö och Ockelbo har Fortum under natten rapporterat några hundratal oplanerade strömavbrott. Men just nu är det bara ett 70-tal elabonnenter i Segersta och Hanebo som saknar ström och de avbrotten ska vara åtgärdade senast klockan 12 i dag.

Många sitter fast

Trots stormens jämförelsevis lindriga effekter i Gävleborg är det i dag många som sitter litet fast, insnöade bakom oplogade småvägar och oskottade gångvägar. Sommarstugeägaren Per Winder i Järvsö är en av dem:

– Jag får hoppas att det kommer någon och plogar, annars får jag försöka ta fart med bilen när jag ska härifrån, säger han.

Per Winder tycker att stormnatten var mer mysig än otäck.

– Det är mest skönt att sitta inne och titta ut. Vi fick ett par timmars strömavbrott och det var litet oroande eftersom vi bara har elvärme. Men som tur var kom strömmen tillbaka, berättar han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".