Stormen Egon i Gävle
Snöröjaren Ingemar Forsbäck hade mycket jobb under söndagen. Foto: Jenny Sanner Roosqvist/ Sveriges Radio.

Stormen satte fart på snösvängen

"Det har varit stökigt med mycket snö och nedblåsta grenar"
1:20 min

Hudiksvall fick i natt mest snö i Sverige. Totalt har det de senaste 24 timmarna fallit 30 millimeter nederbörd i Hudiksvall och även övriga delar av länet fick ta emot tillräckligt med mängder för att göra snöskottning till söndagens självklara aktivitet.

I Gävle fortsatte hela förmiddagen snön att yra och den professionella snöröjaren Ingemar Forsbäck hade fullt upp:

– Det har var varit litet stökigt med mycket snö och grenar som blåst av träden. På vägarna har det på sina ställen varit svårframkomligt, men trafiken har rullat på fint, konstaterar han.

Bandvagnarna behövdes inte 

Samma intryck har Norrhälsinge räddningstjänst som förutseende nog hade laddat upp med bandvagnar och fyrhjulingar inför ett förväntat snökaos. Enligt jourhavande befäl behövde utrustningen aldrig användas, vilket möjligen kan förklaras av att mediernas massiva varningar för stormen Egon denna gång faktiskt fått de flesta att stanna kvar i tryggheten inomhus.

 Många stannade hemma

Samma sak gällde i Gävle där det var tomt på gatorna under förmiddagstimmarna. Ett av undantagen heter Charlotta Clasenius som inte låter litet vinterväder stoppa hennes dagliga promenader i Stadsträdgården:

– Nej, jag ser till att promenera varje dag, i alla väder, säger hon.

Hon är inte särskilt imponerad av stormen Egon.

– Jag bor i villa och gillar inte att nu bli tvungen att skotta. Men annars är det bara fint att det nu blir riktig vinter, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".