Sveriges Radio
1 av 2
Sveriges Radio
Sveriges Radio
2 av 2
Sveriges Radio
Nordost-mordet

28-åringen och 24-åriga småbarnsmamman

Nedan finns en profilsammanfattning av den 28-årige mannen som står åtalad för styckmordet på den 24-åriga småbarnsmamman, som också finns sammanställd nedan.

Har du några frågor kring rättegången? Maila dina frågor till fredrik.bjorkman@sverigesradio.se eller gabriel.henning@sverigesradio.se

28-åringen

Den 28-årige mannen är uppvuxen i Sandviken men har vid två olika tillfällen börjat att studera på andra orter i Sverige. Studier som avslutades ganska omgående och mannen valde då att flytta hem till sina föräldrar i Sandviken. Under 2013 valde 28-åringen att flytta till Gävle och en bostad i stadsområdet Nordost. Samma bostad där den 24-åriga småbarnsmamman blivit strypt och styckad.

Mannen påbörjade en utbildning på högskolan i Gävle höstterminen 2014 och har sedan tidigare gått en konstutbildning i Gävle.

Det är närmare 10 år sedan som mannen fick kontakt med den 24-åriga småbarnsmamman och de inledde då en sexuell relation med varandra. Den utvecklade sig aldrig till en kärleksrelation och när den 24-åriga kvinnan träffade en annan man och sedan fick barn så blev kontakten mellan 28-åringen och den 24-åringa kvinnan allt mer sporadisk.

Enligt 28-åringen själv så har han ända sedan han gick på gymnasiet mått psykiskt dåligt och hört röster. Något som han dock aldrig sökt hjälp för då han inte känner något förtroende för myndighetspersoner.

24-åriga småbarnsmamman

Den 24-åriga kvinnan växte upp och bodde i Sandviken samtidigt som hon studerade till förskolelärare på högskolan i Gävle. Första gången som hon kom i kontakt med den 28-årige mannen var i tonåren och de hade då en kort sexuell relation med honom. Relationen utvecklade sig aldrig till något seriöst förhållande och när kvinnan sedan träffade en annan man och fick barn blev kontakten med 28-åringen allt mer sporadisk.

Kvinnan flyttade ihop med mannen som var pappa till hennes barn men de separerade så småningom och har haft delad vårdnad om barnet. Enligt ex-sambon har han och kvinnan även efter deras separation haft en god kontakt och relation med varandra. De var också på en fest tillsammans samma kväll som kvinnan gick hem med den 28-åriga mannen.

Av sina anhöriga har kvinnan blivit beskriven som en jättebra mamma och nu hjälps familjen åt att tillsammans ta hand om barnet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".