Foto: TT
1 av 2
Foto: TT
Sara Sundin vilthandläggare länstyrelsen Gävle
2 av 2
Sara Sundin är vilthandläggare på länstryrelsen i Gävleborg. Foto: Harald Hans-Ers/Sveriges Radio

Skyddsjakt av varg i Ljusdal stoppad

"Jag förstår om jägarna känner stor frustration"
1:55 min

Naturvårdsverket stoppar länsstyrelsens beslut om att bevilja skyddsjakt på en varg i Ljusdals kommun, detta sedan jakten överklagats av Svenska Rovdjursföreningen.

Svenska Rovdjursföreningen kräver att länsstyrelsens beslut att bevilja skyddsjakt på varg dras tillbaka.

– De svenska vargarna är till stor del inavlade. Det här är den enda invandrade vargtiken som vi vet finns. Det är då viktigt att ytterligare en kull vargar får komma från denna, säger Jan Bergstam presskontakt på Svenska Rovdjursföreningen.

Hur ska då hundarna som attackerats kunna skyddas?

 Man får helt enkelt låta bli att jaga med hund. Det är kort tid kvar av jaktsäsongen. Den här alfatiken är gammal så den kommer förmodligen inte att leva så mycket längre ändå,  säger Jan Bergstam.

Länsstyrelsen beslutade den 22 december att bevilja skyddsjakt på en alfatik i reviret Prästskogen/Haverö i Ljusdals kommun. Jakten skulle ha inletts den 9 januari och skulle genomföras med hjälp av helikopter.

– Vi hade ju fattat ett beslut som vi tycker var väl underbyggt. Att skadorna på hundarna var tillräckliga för att en skyddsjakt skulle vara motiverad, säger Sara Sundin på natur- och viltenheten på länsstyrelsen Gävleborg. 

Skyddsjaktsbeslutet får inte verkställas förrän Naturvårdsverket avgjort ärendet. Det väntas ske inom en vecka.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".