Industrin hade det bästa året sedan 2007. Foto: TT
Industrin hade det bästa året sedan 2007. Foto: TT

Färre varsel om uppsägning 2014

Industrin hade sitt bästa år efter finanskrisen
1:58 min

Varslen om uppsägning minskade förra året och arbetsmarknaden förbättrades, enligt nya siffror från Arbetsförmedlingen nu på morgonen. Men arbetslösheten föll inte lika snabbt i slutet som i början av 2014.

– I början av året hade vi en ganska kraftig minskning av antalet arbetslösa, men de senaste månaderna ser vi att minskningstakten inte riktigt är lika stark som tidigare, det finns en viss försvagning i efterfrågan, säger Arbetsförmedlingens analyschef Mats Wadman.

I och med Arbetsförmedlingens statistik för december som publiceras i dag kan arbetsmarknaden 2014 summeras. Färre arbetslösa, fler lediga jobb och färre varsel om uppsägning är den korta sammanfattningen. I slutet av året var 385 000 personer inskrivna som arbetslösa, det är 26 000 färre än året innan men minskningen går långsammare nu än i början av 2014.

Antalet varsel om uppsägning minskade från 59 000 2013 till 47 000 förra året. Det är den lägsta siffran på flera år. Inom tillverkningsindustrin där drygt 11 000 personer fick reda på att de riskerar att bli av med jobbet var året det bästa sedan 2007, alltså före finanskrisen.

– Varslen har minskat ganska kraftigt under 2014 och det finns heller inga tecken på att de inte skulle fortsätta att minska, utan vi är på väg ned emot historiskt låga nivåer på varslen, säger Mats Wadman.

Den förbättrade konjunkturen är bara ett av flera skäl till färre varsel.

– Jag tror också att allt fler företag använder bemanningsföretag och det innebär att det är bemanningsbranschen som får ta smällen. Man varslar inte utan använder färre från bemanningsföretag.

Under förra året minskade arbetslösheten mer för kvinnor än för män. Det beror framför allt på att fler jobb skapades inom kvinnodominerade yrken, enligt Mats Wadman.

– Offentlig sektor, handeln och restaurangbranschen medan antalet anställda fortfarande minskar i industrin, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".