Terapeuten Bo Kåresjö i Gävle hjälper bland annat par i kris. Foto: Linnéa Forss/Sveriges Radio
1 av 3
Terapeuten Bo Kåresjö i Gävle hjälper bland annat par i kris. Foto: Linnéa Forss/Sveriges Radio
Hudiksvallsbon Eva Bovins skilsmässa ledde till personlig utveckling. Foto: Linnéa Forss/Sveriges Radio
2 av 3
Hudiksvallsbon Eva Bovins skilsmässa ledde till personlig utveckling. Foto: Linnéa Forss/Sveriges Radio
Kent Karlsson skilde sig på 70-talet och lever idag i ett nytt äktenskap sedan 25 år tillbaka. Foto: Linnéa Forss/Sveriges Radio
3 av 3
Kent Karlsson skilde sig på 70-talet och lever idag i ett nytt äktenskap sedan 25 år tillbaka. Foto: Linnéa Forss/Sveriges Radio

Gävleborgarna fortsätter skilja sig

"Förälskelse blir vardag"
2:22 min

Gävleborg var det län där flest skilsmässor genomfördes under 2013 och antalet skilsmässofall i länet fortsätter att öka. Under dom första tio månaderna förra året skildes 100 fler par jämfört med för 10 år sedan.

Enligt SCB slutade drygt 25 000 äktenskap i skilsmässa under 2013. Av dom låg Gävleborg i topp med drygt 640 skilsmässor. Det totala antalet för förra året är ännu inte sammanställt, men fram till och med oktober genomfördes hundra fler skilsmässor än under samma period för tio år sen.

Terapeuten Bo Kåresjö menar att hög statistik gällande arbetslöshet och psykiskt ohälsa kan spela in, men menar att dagens familjekonstellationer ställer höga krav på relationen. Många som träffar varandra har en seriös relation i bagaget och ibland också barn sedan tidigare.

– Det gör att den nya familjekonstellationen blir väldigt komplex, säger Bo Kåresjö.

Gävlebon Kent Karlsson skilde sig på 70-talet. Han och hans fru hade vuxit ifrån varandra och till sist bestod relationen till stor del av konflikter.

– Man skällde på varandra mer eller mindre dagligen och då var det lika bra att ge upp, säger Kent Karlsson.

Efter längre ledighet är det många som ansöker om skilsmässa, vissa par bestämmer sig för att gå i terapi. En del gör det för att de är nyfikna på sitt eget eller sin partners beteende, andra för att lösa kriser eller för att få verktyg till kommunikation under och efter en skilsmässa.

Bo kåresjö menar att sociala medier gör att vi jämför oss med andras äktenskap och att vi har orimliga krav på kärleken.

– En del tror, lite naiv att man hittar någon och blir kär och så ska man vara förälskad resten av livet. Förälskelsen går över och sen får man jobba för relationen. Lyckan måste återvinnas hela tiden, menar Bo Kåresjö.

Eva Bovin från Hudiksvall är en av dem som genomgått en skilsmässa. Året var 1985 och det fanns tre barn med i bilden.

- Det var väldigt tufft. Jag ansåg att uppsöka en psykolog eller gå i parterapi var fullt nödvändigt, säger hon.

Med facit i hand menar hon att skilsmässan även fick positiva konsekvenser.

– Jag upptäckte att min skilsmässa gav mig möjligheter att utvecklas som person. Så jag har konstigt nog, trots att det var så svårt, varit tacksam att det blev en skilsmässa, säger Eva Bovin.

Kent Karlsson som skilde sig på sjuttiotalet gifte om sig för 25 år sedan. Han menar att nyckeln till ett långt äktenskap kan vara att ibland vara ifrån varandra.

– Jag reser mycket i jobbet så vi sliter inte så mycket på varandra, menar han.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".