Doble bubble trouble i studion idag på morgonen.
Doble bubble trouble i studion idag på morgonen. Foto: Cassandra Alm/SR

Cassandra och Martin bubblar vidare

"Jag har bubblor jag kan ha i platsburkar i månader"
0:10 min

Vi fortsätter försöka få till en frusen såpbubbla och idag tog vi hjälp av universitetslektorn Göran Rämme som är expert på just såpbubblor.

Såpbubblor som fryser till en vacker gnistrande kula. Morgonens trendspaning tycks vara svårare att få till än den ser ut - särskilt när temperaturerna knappt letar sig under nollan på termometern.

Men för att få den där riktigt stora fina bubblan krävs såklart också redigt såpbubblevirke. Vi ringde upp den numera pensionerade kemisten Göran Rämme som använt såpbubblan för att förklara både fysik och kemi, och hållit föreläsningar i ämnet runt om i världen.

Bästa receptet för hemmagjorda bubblor enligt experten:

1 del diskmedel

5 delar vatten

1 del glycerol

Hör hela intervjun med Göran Rämme här nedan!

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".