Gävle tingsrätt. Foto: Gabriel Henning/Sveriges Radio
Gävle tingsrätt. Foto: Gabriel Henning/Sveriges Radio
Nordost-mordet

Video från första polisförhöret ska stärka åklagarens tes

I Gävle tingsrätt startade i förmiddags den fjärde rättegångsdagen mot den styckmordsmisstänkte 28-åringen. I dag spelades en videoinspelning från det allra första polisförhöret upp i rättsalen.

Denna fjärde rättegångsdag är extrainsatt eftersom förhören med den 28-årige misstänkte gärningsmannen har dragit ut på tiden.

En videoupptagning från det första polisförhöret spelades upp, och innan den startades varnade 28-åringen de närvarande anhöriga för att det kunde dyka upp jobbiga detaljer.

I det första polisförhöret berättar 28-åringen om hur dagen den 19:e september formade sig. Hur han och den 24-åriga småbarnsmamman haft kontakt och hur de stämmer träff på stan i Gävle.

Mannen säger i videon att "vi hade det trevligt. Pratade gamla minnen. Hon var en underbar människa".

Han går sedan vidare med att beskriva mordet och styckningen.

Under uppspelningen av videon har 28-åringen blicken fäst i bordet framför sig samtidigt som han stundtals gråter och skakar. När mannen i videon börjar beskriva själva styckningen så lämnar flera av de anhöriga rättssalen.

Åklagaren vill med videon visa att den version som 28-åringen gav i det första förhöret också är den korrekta. Bland annat berättar 28-åringen i videon om det avskedsbrev där han formulerat en önskan om att skada andra människor, och att han nu hade för avsikt att ta sitt eget liv.

Men i förra veckans tingsrättsförhör uppgav 28-åringen att det enda i brevet som är sant är att han tänkte ta livet av sig, och att han inte alls har en önskan om att skada andra människor. Han har även hänvisat till att det han sagt i de första förhören inte är tillförlitligt. Mannen har helt enkelt ändrat sin berättelse som han först gav.

Åklagaren kommer att fortsätta att förhöra 28-åringen och även mannens försvarsadvokat kommer få tillfälle att ställa frågor till honom.

Klicka här för att följa liverapporteringen från rättegången

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".