Mikael Hedström, presstalesman vid Gävleborgspolisen. Foto: Harald Hans-Ers/Sveriges Radio
Mikael Hedström, presstalesman vid Gävleborgspolisen. Foto: Harald Hans-Ers/Sveriges Radio

Brott bakom Johans försvinnande?

Mikael Hedström: Vi har ingen misstänkt
1:42 min

Polisen rubricerar nu Johans försvinnande som ett människorov. Det finns ingen misstänkt för brottet så därför är ärendet lett av polisen och det anses som ett spaningsärende i nuläget.

Det kan ligga ett brott bakom den försvunne Johan i Söderhamn.

Igår eftermiddag inledde polisen förundersökning gällande människorov efter inkomna uppgifter i ärendet och fyndet av en ryggsäck i Bergvik som kan tillhöra Johan.

– Vi har ingen misstänkt så vi kan säga att där skulle han förvaras eller hållas mot sin vilja, men vi upplever att det kan finnas något som gör att han inte kan röra sig fritt eller komma hem. Men vi har ingen misstänkt, säger Mikael Hedström, presstalesman för polisen.

Har ni kunnat fastställa vems ryggsäck det är som hittades igår?

– Nej, men vi kan inte utesluta att det är den försvunnes. Det jobbar vi vidare på. Den är oförklarat kastad där så vi arbetar vidare på det.

Att polisen rubricerar försvinnandet som människorov beror till stor del på att polisens befogenheter ökas i spaningsarbetet.

Bland annat så finns nu möjlighet att ta del av meddelanden som skickats från en telefon och inte bara pejla den.

Och idag fortsätter arbetet med att försöka hitta eventuella telefonnummer berättar Mikael Hedström.

– Vi vet att han handlat nya telefonkort. Vi måste försöka fastställa vilka nummer det är och se om vi kan få någon träff på dem.

Idag fortsätter skallgången efter försvunne Johan ute i Bergvik av Missing People och ett 20-tal poliser.

– Ja man är fysiskt ute och letar där ryggsäcken hittades. Det blev ju mörkt igår så man vill fortsätta där.

Johan har varit borta sedan i lördags kväll. Han skjutsades av en taxi till Bergvik och släpptes av hundra meter från bostaden. En kvinna som han åkte med skildes från honom.

Hon fördes senare på kvällen till sjukhus med en skärskada. Enligt Mikael Hedström hade hon försökt ta sig in i Johans bostad genom att slå sönder en fönsterruta och skadade sig. Skärskadan är självförvållad menar Mikael Hedström.

Uppgifterna att Johan synts till efter taxiresan inne i centrala Söderhamn vid 22-tiden av två oberoende personer har inte kunnat bekräftas.

– Personerna har varit säkra i sin uppfattning men vi kommer inte vidare hur han kommit tillbaka till Söderhamn. De har endast sett honom på håll och inte pratat med personen som de menar var Johan. Det går inte att utesluta att den de sett varit snarlik Johan, säger Mikael Hedström.

 

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".