En person läser Koranen. Foto: Muhammed Muheisen/TT.
En person läser Koranen. Foto: Muhammed Muheisen/TT.

Predikant i Gävle hyllade dödade IS-soldater

En 32-årig man som har haft en officiell roll inom Gävles moské har skrivit hyllningar på Facebook för två svenska män som dog när de stred för terrororganisationen IS.

Det var efter att två män från Örebro stupat för IS som 32-åringen i Gävle skrev hyllningar till dem på sin Facebooksida, det rapporterade inledningsvis SVD:s ledarskribent Per Gudmundson på sin blogg.

"Vi ska ej beklaga eller klaga. Vi ska säga grattis till brodern och hans familj. Må Allah acceptera honom. Martyrskap är det som vår älskade profet önskade sig tre gånger."

Mannen flyttade till Gävle för några år sedan och han har stått som kontaktperson för moskén i Gävle på deras hemsida. Från moskéens håll menar man att han inte haft någon speciell ställning, utan att han frivilligt har hjälpt till vid till exempel studiebesök.

– Vi tar inte ansvar för vad han som privatperson skriver eller säger, och det är inget som vi står bakom, säger Jalel Bel Haj, ordförande i Gävlemoskén.

Jalel Bel Haj berättar vidare att han blev förvånad när han fick höra om 32-åringens uttalanden.

– Jag har inte ord för det. Det är hemskt. De allra, allra flesta av alla moskéer tar avstånd från det IS gör. Det är barbari de håller på med, säger han.

Terrororganisationen Islamiska staten (IS), som främst opererar i Syrien och Irak, är känd för sina hårda tolkningar av sharialagarna och har nära band till al-Qaida. De har bland annat genomfört avrättningar, kidnappningar och brutala attacker mot civila.

Jalel Bel Haj uppger att han själv aldrig har märkt av att 32-åringen haft dessa åsikter. Han beskriver honom som en trevlig person med ett stort socialt engagemang.

Jalel Bel Haj tror nu att det kan påverka moskén i Gävle negativt att den kopplas samman med personer som hyllar några av de som dör för IS som martyrer.

– Vi har varit kända för ett stort samhällsengagemang, och har jobbat i många år för att bygga upp det. Nu kan det bli förstört, säger Jalel Bel Haj.

Fotnot: P4 Gävleborg har under flera dagar sökt den 32-årige mannen för en kommentar utan att lyckas nå honom.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".