Aliaa Shareef och den trötta Meriam. Foto: Oliver Bergman/Sveriges Radio
1 av 2
Aliaa Shareef och den trötta Meriam. Foto: Oliver Bergman/Sveriges Radio
Robert Sjöström och Arvid tillsammans med Lina Grödeberg och Ebbe. Foto: Oliver Bergman/Sveriges Radio
2 av 2
Robert Sjöström och Arvid tillsammans med Lina Grödeberg och Ebbe. Foto: Oliver Bergman/Sveriges Radio

Babyträff på Sätra Bibliotek

3:18 min

I Stockholmsområdet har Svenska med Baby hållit på sedan 2012 och fått stor uppmärksamhet för sitt arbete. Att träffa människor med ursprung från hela världen och förbättra kontakter och språk är ett av målen. Nu har Gävle fått äran att vara först utanför Stockholm att utveckla verksamheten.

I dag hålls första träffen när Svenska med Baby startar i Sätra Bibliotek, ett litet läsrum är fullt av föräldrar och deras barn, däribland dem står ledaren och initiativtagaren Sureka Jayawardena.

Förklara Svenska med Baby, vad handlar det om egentligen? 

– Svenska med Baby var mammalediga i Stockholm som kände att det fanns ett behov av att träffa andra föräldralediga från olika delar av staden och olika bakgrunder och ursprung. Det blir en chans att öva på svenska samtidigt som man umgås med andra föräldrar och barn.

Hur kom det sig att det blev just i Gävle?

– Efter alla positiva erfarenheter i Stockholm, har man velat sprida verksamheten till resten av Sverige. Jag har själv varit mammaledig i nio månader och ville göra något mer under ledigheten. Så jag såg en annons om att man sökte gruppledare för att starta upp på andra orter, säger Sureka.

Sara Hagström Andersson är bibliotekarie på Sätra Bibliotek och tyckte att det lät som en bra idé att ha verksamheten i just Sätra.

– Det stämmer så otroligt väl överens med bibliotekens sätt att jobba och det sättet vi vill arbeta på, säger hon.

Aliaa Shareef har kommit hit med dottern Meriam, hon tycker att initiativet är jättebra.

– Det kändes rätt som ett forum där man träffas och där människor från olika delar av världen och staden med det svenska språket i fokus. Jag känner att dels kan jag bidra och dels kommer jag säkert få mycket tillbaka, säger Aliaa.

Lyssna på allt från babyträffen på Sätra Bibliotek!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista