The synthetic drug which can go by the name spice. Photo:Ed Andrieski/TT
Ett av polisens många Spicebeslag. (Arkivbild) Foto:Ed Andrieski/TT

Polisen trappar upp fighten mot Spice

Fler Spiceanvändare kan bli lagförda
1:49 min

Polisen får nu större chanser att bekämpa missbruk av Spice i Gävleborg. I morgon fredag narkotikaklassas ytterligare 42 konstgjorda kemiska substanser, varav 24 som brukar ingå i Spice, samtidigt som antalet narkotikapoliser i Hälsingland blir fler.

Båda förändringarna är steg framåt i polisens fight mot knarket säger Anders Wiik, narkotikapolis i Gävle.

– Det är välkommet! Narkotikaklassning kan avskräcka fler från att beställa nätdroger och de kan bli svårare att få tag på, säger han.

Samtidigt har narkotikaklassning visat sig vara en trubbig åtgärd, tillägger den luttrade narkotikapolisen:

– Det vi har sett är att tillverkarna kommer med nya preparat i samma takt som de tidigare har förbjudits. Så blir det säkert också den här gången, säger han.

Spice blir olagligt

Det är 24 syntetiska cannabinoler som kan finnas i rökblandningar som Spice, 7 sorters syntetiska katinoner och 11 andra nätdrogssubstanser av varierande slag som nu i lag klassas som narkotika eller hälsofarligt ämne. Därmed har så gott som alla droger som förekommer i Spice blivit olagliga.

Hälsingland förstärker

Samtidigt och ännu viktigare har fyra narkotikapolistjänster tillsatts i Hälsingland som det senast året helt saknat narkotikapoliser. Det gillar Oscar Thorén, hängiven knarkspanare vid polisen i Ljusdal:

– Ja, jag tycker att det är kanonbra! Vi får chansen att arbeta mot narkotika på ett mer varaktigt och långsiktigt sätt än tidigare. Det blir mer kontinuitet på så sätt, säger han.

Kan man därmed nu förvänta sig en mer intensiv jakt på Spicelangare och Spicemissbrukare?

– Ja, tack vare att fler substanser narkotikaklassas så ökar den möjligheten. Dessutom är det ju en viktig uppgift med tanke på att det är många unga som använder Spice, säger Oscar Thorén.

Fortfarande för få poliser

Två steg framåt för narkotikapolisen i Gävleborg alltså. Bemanningen har blivit bättre - men tillräcklig, det är den fortfarande inte säger narkotikapolis Anders Wiik i Gävle:

 – Nej, det tycker jag absolut inte! Vi behöver vara betydligt fler narkotikapoliser för att klara av att hålla en rimlig nivå på narkotikabekämpningen, konstaterar han.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".