Soldater från terrorgruppen IS. Foto: TT.
Soldater från terrorgruppen IS. Foto: TT.

"De får unga att vilja strida för IS"

"De unga männen som blir jihadkrigare får sin världsbild bekräftad"
0:16 min

32-åringen från Gävle träffade de två unga män från Örebro som dog för IS i undervisningssyfte innan de åkte. Per Gudmundson, ledarskribent för Svenska Dagbladet, varnar för predikanter som förmedlar en världsbild som får unga att vilja bli jihadkrigare.  

Efter att två unga män dött de stridit för terrorgruppen IS hyllade en man från Gävle dem som martyrer på Facebook. Mannen har koppling till moskén i Gävle, där han stått som kontaktperson på deras hemsida.

Per Gudmundson, ledarskribent för Svenska Dagbladet, var den som först rapporterade om mannens uttalande på sin blogg. Han menar att det är viktigt att uppmärksamma och diskutera den lilla grupp av predikanter som hyllar martyrskapet i olika moskéer i Sverige.

– De unga männen som blir jihadkrigare kan få sin världsbild bekräftad och utvecklad, säger han.

Den 32-årige mannen från Gävle har själv hållit predikningar och föreläsningar.

– Han skriver till exempel själv på sin Facebook att han haft i uppdrag att leda Eidbönen, och att han mött de unga männen som rest till Syrien från Örebro i någon form av undervisningssituation, säger han.  

– Man kan förstå problematiken om det finns radikala miljöer dit folk skickar sina tonåringar för att få religiös skolning, säger han.

Säkerhetspolisen uppger att ungefär 130 personer från Sverige rest för att strida för IS i Syrien och Irak.

Det diskuteras om man ska förbjuda människor att på detta sätta åka iväg för att strida för gruppen, men det menar Per Gudmundson bara stoppar enskilda individer. Det bästa är att demokratiskt lyfta upp dessa extrema tolkningar av religionen i ljuset.

– Det vi främst kan göra är att diskutera en radikalisering, granskar den och säga att vi inte vill ha en viss religionstolkning, som hyllar Islamiska statens mördare som martyrer, i vår moské, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".