Den 11 juli firar Hälsingehambon 50-års jubileum. Foto: Magnus Hansson / Sveriges Radio
Den 11 juli firar Hälsingehambon 50-års jubileum. Foto: Magnus Hansson / Sveriges Radio

Hälsingehambon återuppstår

Helena Näslund: Det känns otroligt bra
1:38 min

I sommar väcks Hälsingahambon åter till liv. Danstävlingen fyller då 50 år och för att fira det görs nu en nysatsning.

Sommaren 2011 var senast det tävlades i Hälsingehambon. Då deltog endast 79 par och många trodde nog att det var slutet för danstävlingen.

Men nu kommer ideella krafter se till att Hälsingehambon återuppstår. Först och främst för att kunna fira 50-års jubileumet men det kan bli en fortsättning.

– I dag jobbar vi för att göra det här så bra som vi bara kan. Om det finns dansare som vill komma till Hälsingland och tävla i hambo ska det finnas möjligheter för en fortsättning, säger Helena Näslund en av eldsjälarna bakom nysatsningen. 

Än så länge är det klart Hälsingehambon kommer dansas i Hårga, Arbrå och Järvsö i sommar. Men det kan även bli en etapp i Bollnäs.

Som brukligt inleds tävlingen tidigt på morgonen i Hårga. Och när Westlings spelmän börjar spela de första tonerna på Hårgalåten kommer det bli känslomässigt tror Helena Näslund.

– Jag tror det kommer gå många rysningar på ryggen då. Det är ju fantastiskt roligt att Westlings spelmän ställer upp och spelar. Dessutom vet vi att dansare som varit med alla år kommer delta. Så vi ser framför oss en ljus härlig sommardag med många skratt, folkdräkter och folkmusik samlat i Hälsingland, säger Helena Näslund.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".