Från och med decmber i år vill Trafikverket stänga av Norra stambanan vissa tider. Foto:TT
Från och med decmber i år vill Trafikverket stänga av Norra stambanan vissa tider. Foto:TT

Flera tågavgångar på Norra stambanan kan försvinna

Lars Molin, kommunalråd Ljusdal: Det här är mer än oacceptabelt
1:38 min

Persontrafiken på Norra stambanan mellan Gävle och Ljusdal kan komma att få betydligt färre avgångar. Anledningen är att Trafikverket vill stänga av stambanan vissa tider under flera år på grund av underhållsarbete.

I planerna som finns just nu vill Trafikverket stänga av Norra stambanan mellan Gävle och Ånge, från klockan 11.00 och fram till och med 13.00 varje vardag från december i år och fem år framåt. Det skulle kunna innebära att uppemot fem persontåg som i dag trafikerar stambanan försvinner.

Det handlar om fyra X-trafiktåg och dessutom SJ:s regiontåg som går mellan Stockholm och Östersund den tiden.

– Man skulle kunna säga att det är oacceptabelt men det här är mer än oacceptabelt. Det här kommer inte gå och det kommer inte fungera, säger Ljusdals kommunalråd moderaten Lars Molin.

Anledingen till de här planerna är alltså att Norra stambanan är i behov av ett stort underhållsarbete. Enligt Lars Brunsson som är planeringssamordnare på Trafikverket kommer det ta fem år att bli klar med det jobbet. Men han hoppas att det inte ska påverka persontrafiken alltför mycket. 

– Jag kan förstå att man reagerar starkt mot planerna om man tror att det är så många tåg som ställs in. Men vi jobbar för att hitta en lösning för att det inte ska drabba allt för många tåg, säger Lars Brunsson.

En annan som reagerat kraftigt mot Trafikverkets planer på att stänga av stambanan är Bollnäs kommunalråd socialdemokraten Marie Centervall.

– Att stänga av tåg de här tiderna ser inte jag som en framkomlig väg. Det här bör förläggas på tider som inte drabbar persontrafiken på det här sättet, tycker Marie Centervall.

Men enligt Trafikverket finns det inga andra tider att stänga av tågtrafiken som är lämpligare.

– Det är mycket godstrafik som går mellan södra och norra delarna av Sverige och då är den här delen av järnvägen väldigt viktig, säger Lars Brunsson från Trafikverket.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".