Edvin Skärdin drabbades av den kroniska sjukdomen narkolepsi när han var 14 år. Nu kämpar han dels för att komma tillbaka till livet, och dels mot myndigheterna för att de ska tro honom så han kan få ersättning från Läkemedelsförsäkringen. Foto: Christian Höijer/Sveriges Radio
Edvin Skärdin drabbades av den kroniska sjukdomen narkolepsi när han var 14 år. Nu kämpar han dels för att komma tillbaka till livet, och dels mot myndigheterna för att de ska tro honom så han kan få ersättning från Läkemedelsförsäkringen. Foto: Christian Höijer/Sveriges Radio

Edvin fick narkolepsi av vaccin

Edvin: Undrade om jag brutit nacken
2:24 min

För fyra år sen drabbades 18-årige Edvin Skärdin från Trönö av narkolepsi. Han är en av minst 200 svenskar som utvecklat den kroniska sjukdomen av det vaccin, Pandemrix, som svenska staten uppmanade alla att ta i samband med svininfluensan 2009.

För elitsatsande Edvin blev natten innan debuten på fotbollsgymnasiet i Gävle mardrömslik.

– Så vaknade jag mitt i natten och kunde inte röra mig. Jag tänkte: "Vad fan har jag ramlat ur sängen och brutit nacken?". Det tog en bra stund innan det släppte.

Narkolepsi är en neurologisk sjukdom som orsakas av störningar i hjärnans reglering av sömn och vakenhet. För Edvin Skärdin började symptomen i 14-årsåldern med omotiverade sömnattacker. Men trots en stegrande oro inom familjen, så förklarades symptomen av de läkare familjen besökte som vanlig tonsårströtthet eller resultatet av hans aktiva träning.

Det var först när Edvin började på fotbollsgymnasiet i Gävle som läkarna kunde ge honom en diagnos. Då hade också hans mentor reagerat på sömnattackerna.

– Det var liksom varje lektion, säger han

Innan massvaccinationen mot svininfluensa 2009 så drabbades i snitt åtta personer per år i Sverige av narkolepsi. Men en nordisk studie har visat att vaccinet Pandemrix kan utlösa sjukdomen, och efter 2009 har också antalet fall skjutit i höjden.

För Edvin Skärdin har sjukdomen fått konsekvenser. Han hoppas bli klar i vår med de kurser som blivit kvar efter gymnasiet. Men precis som får många andra som drabbas ter sig framtiden osäker - klart är att sjukdomen sätter käppar i hjulet för framtida studier.

Trots allt var känslan mest lättnad och glädje när han fick sin diagnos.

– Det var en väldig lättnad att får reda på och få fastställt vad det är som gör att jag var så trött och drabbades av symptomen som kataplexier och sömnparalyser.

För att få tillgång till Läkemedelsförsäkringen krävs att man kan visa upp papper på att man insjuknat efter vaccinationen. I dagarna höjdes gränsen från 8 till 16 månader, men Margareta Eriksson som är ordförande i Narkolepsiföreningen i Sverige säger till P4 Gävleborg att hon tycker det är svagt av svenska staten att inte garantera alla som insjuknat av vaccinet att få ersättning.

Av föreningens 316 medlemmar tillhör Edvin Skärdin en av ett 60-tal som hittills inte fått sitt fall godkänt.

– All den här tiden man måste lägga på att kämpa för att bevisa att det är ett samband, det ska man ju inte behöva göra, säger Edvin Skärdin.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".