Signar Mäkitalo, smittskyddsläkare. Foto: Anna-Karin Lampou/Sveriges Radio
Signar Mäkitalo, smittskyddsläkare i Landstinget Gävleborg, har dragit nyttiga lärdomar om den massvaccinering som skedde 2009. Foto: Anna-Karin Lampou/Sveriges Radio

Landstinget drog lärdom av massvaccineringen

Signar: Lärt oss en läxa
1:49 min

2009 rekommenderade Landstinget Gävleborgs smittskyddsläkare Signar Mäkitalo gävleborgarna att vaccinera sig mot svininfluensan. Men i dag finns inte längre vaccinet Pandemrix kvar på marknaden efter att minst 200 personer i Sverige utvecklat den kroniska sjukdomen narkolepsi.

Frågan är vilket ansvar känner myndigheter och sjukvård fem år senare. Signar Mäkitalo:

– I efterhand ser man den trista narkolepsiproblematiken som är fruktansvärt trist, men å andra sidan finns den andra varianten att fler skulle ha dött och hamnat på intensivvården.

Enligt Foklhälsomyndighetens beräkningar så kan 99 liv ha räddats av den gratis massvaccinering som staten erbjöd 2009. Det relativt sett oprövade, men effektiva, vaccinet Pandemrix visade sig också ha en lömsk baksida.

Minst 200 personer, många unga, drabbas av narkolepsi. En av dessa var den i dag 18-årige Edvin Skärdin från Trönö utanför Söderhamn.

Edvin för nu tillsammans med ett 60-tal andra i Narkolepsiföreningen en kamp mot myndigheter för att få sitt fall godkänt så han kan kompenseras ekonomiskt för sina skador. För en tid sen besökte han också riksdagens socialutskott.

– Mycket snyft och tårar var det. Det märktes att mitt tal berörde. Sen får man hoppas att dom har tagit till sig och är villiga att driva det.

Smittskyddsläkare Signar Mäkitalo har ägnat mycket grubblande åt svininfluensans efterbörd. Och i framtiden kommer han att hans kolleger att ha en försiktigare hållning.

– Jag tror att även de nationella myndigheterna har lärt sig en läxa, där man verkligen kommer att sätta vaccinets effekt, sjukdomssvårighet och säkerheten med vaccinet i relation till varandra på ett tydligare sätt.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".