Sarah Sjöström tar emot Jerringpriset på Idrottsgalan
1 av 3
Sarah Sjöström tar emot Jerringpriset på Idrottsgalan i Globen i Stockholm på måndagen. Foto Henrik Montgomery / TT
Kiruna AIF fick ta emot Sportspegelnpriset och höll ett tal som stack ut enligt Moa Mattson. Foto: TT
2 av 3
Kiruna AIF fick ta emot Sportspegelnpriset och höll ett tal som stack ut enligt Moa Mattson. Foto: TT
Rikard Grip höll tal och tackade bland andra sin fru. Foto: TT
3 av 3
Rikard Grip höll tal och tackade bland andra sin fru. Foto: TT

Retorikexperten recenserar Idrottsgalan – så bra var talen

"Det kommer rakt ur hjärtat och det hörs"
0:52 min

På Idrottsgalan i går prisades våra svenska sporthjältar för sina prestationer under året. Till det hör de ofta risade talen där familj och tränare brukar tackas. Men hur var gårdagens tal? Retorikexperten och tidigare läraren på högskolan i Gävle Moa Mattson recenserade talen för P4 Gävleborg.

– Man följer ganska ofta en mall, man går upp, tackar, är lite nervös och vill helst gå ner igen. Även om folk är väldigt glada så är det människor som inte är vana att stå framför en publik på det här sättet, säger Moa Mattson som är retoriklärare och som tidigare jobbat vid Högskolan i Gävle.

– Jag tyckte de flesta klarade sig väl. Ett tal som skilde sig väldigt mycket igår var Sportspegeln-priset som Kirunas hockeylag fick för det hade ett ganska politiskt inslag. De var inte bara där för att tacka utan de var där för att mana folk att fortsätta det arbete som de har börjat med. Det blir patosfyllt, känslofyllt. Det var inte bara glädjen över att få ett pris utan det var också viljan att vilja förändra något, det stack ut verkligen.

En av galans vinnare blev simmaren Sarah Sjöström som tog hem folkets pris Jerringpriset. Hon tackade sin familj och sina tränare och avslutade med ett skämt.

– Det kommer mycket rakt ur hjärtat och det hörs. Hon skrattar till och förmedlar en känsla. Det följer alla regler som finns kring sådana här tal.

Men det är roligt på slutet när hon säger skål och håller upp Jerringpriset som ser ut som en skål?

– Ja, absolut. Hoppas hon faktiskt skålade i den där på riktigt sen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".