Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Inget stöd för misstroende

Publicerat tisdag 20 januari 2015 kl 10.09
Tomas Eneroth (S): SD berkräftar att de är ett oseriöst parti
(1:19 min)
Sverigemokraterna har väckt en misstroendeförklaring mot statsminister Stefan Löfven. Foto: TT
Sverigemokraterna har väckt en misstroendeförklaring mot statsminister Stefan Löfven. Foto: TT

På tisdagen röstade riksdagen om den misstroendeförklaring mot statsminister Stefan Löfven som Sverigedemokraterna har väckt.

Johan Knutsson: Hej och välkommen till den här direktrapporten om dagens misstroendeomröstning i riksdagen. Vi sänder direkt från riksdagen på sr.se. På plats finns Ekots inrikespolitiske kommentator Tomas Ramberg och reporter My Rohwedder som håller i sändningen.

12:49, 20 January 2015

Lars: Riktar sig misstroendeförklaringar ofta mot enskilda personer som statsministrar eller mot regeringen som helhet?

Johan Knutsson: Misstroendeförklaringen kan riktas antingen mot regeringen som helhet eller en enskild minister, som är fallet idag. Hittills har riksdagen röstat fem gånger. Du kan läsa mer om dessa misstroendeförklaringar här: http://www.riksdagen.se/sv/Sa-funkar-riksdagen/Riksdagens-uppgifter/Kontrollerar-regeringen/Misstroendeforklaring/

12:53, 20 January 2015

Johan Knutsson: Nu startar snart sändningen från riksdagen med Tomas Ramberg och My Rohwedder. Du hittar snart ljudet högst upp i den här artikeln.

12:55, 20 January 2015

Johan Knutsson: Nu är sändningen igång.

12:58, 20 January 2015

Johan Knutsson: Olika partigrupperingars reprentanter kommer först att förklara hur de tänker rösta och varför de kommer att rösta så.

13:00, 20 January 2015

Johan Knutsson: Allianspartierna och Vänsterpartiet kommer att lägga ner sina röster säger Tomas Ramberg.

13:01, 20 January 2015

Johan Knutsson: Nu öppnas sammanträdet.

13:01, 20 January 2015

Johan Knutsson: Först ut att tala är Richard Jomshof (SD).

13:02, 20 January 2015

Johan Knutsson: - Regeringen har presenterat ett pärlband av misslyckanden, säger Richard Jomshof.

13:03, 20 January 2015

Johan Knutsson: Richard Jomshof säger också att regeringen har skadat relationen till Israel.

13:03, 20 January 2015

Johan Knutsson: Richard Jomshof riktar kritik mot regeringens budgetproposition för att den är underfinansierad och att den bygger på felaktiga prognoser för antalet flyktingar, menar Jomshof.

13:04, 20 January 2015

Johan Knutsson: Richard Jomshof riktar också kraftig kritik mot decemberöverenskommelsen och Stefan Löfvens beslut att inte utlysa ett extra val.

13:06, 20 January 2015

Johan Knutsson: Förtroende är inget man får, det är något man förtjänar, säger Richard Jomshof.

13:07, 20 January 2015

Johan Knutsson: Richard Jomshof yrkar bifall på misstroendeförklaringen mot Stefan Löfven

13:07, 20 January 2015

Johan Knutsson: Nu Tomas Eneroth (S).

13:07, 20 January 2015

Johan Knutsson: - MIsstroendeföklaring är parlamentets starkaste vapen, säger Tomas Eneroth och säger att SD snarare vill skapa oreda.

13:09, 20 January 2015

Johan Knutsson: - Sverige har ingen oklar parlammentarisk situation, säger Tomas Enerot.

13:10, 20 January 2015

Johan Knutsson: Eneroth säger att S har fullt förtroende för statsministern och att de kommer att rösta nej till misstroendeförklaringen.

13:11, 20 January 2015

Johan Knutsson: Nu pratar Moderaternas gruppleda Jessica Polfjärd som talar för hela Alliansen.

13:13, 20 January 2015

Johan Knutsson: Även hon påpekar att Sverigedemokraterna vill skapa parlamentarisk oreda. Allianspartierna lägger ner sina röster, säger Jessica Polfjärd.

13:14, 20 January 2015

Johan Knutsson: Nu ska Maria Ferm (MP) tala.

13:14, 20 January 2015

Johan Knutsson: - Den som röstar ja rösta ja endast till en regeringskris, säger Maria Ferm och påpekar att Sverigedemkraterna bara är ute efter att skapa politiskt kaos. MP rösta nej i misstroendeförklaringen.

13:16, 20 January 2015

Johan Knutsson: Nu Hans Linde (V).

13:16, 20 January 2015

Johan Knutsson: - Vänsterpartiet ser inga skäl att stödja Sverigedemokraterna, säger Hans Linde som påpekar att Vänsterpartiet är ett oppositionsparti, inte ett stödparti till regeringen. Vänsterpartiet lägger ner sina röster.

13:18, 20 January 2015

Johan Knutsson: Nu är det omröstning.

13:18, 20 January 2015

Johan Knutsson: 45 ja-röster, det betyder att misstroendeförklaringen inte går igenom riksdagen. Några ledamöter, av SD:s 49, var frånvarande.

13:19, 20 January 2015

Johan Knutsson: Tomas Ramberg säger att Jomshofs tal visade att Sverigedemokraterna försöker framställa sig som det enda oppositionspartiet. Alla som röstar nej eller lägger ner sina röster lägger sig platt för regeringen enligt Jomshof.

13:21, 20 January 2015

Johan Knutsson: Tomas Ramberg menar att SD kommer att spela en större roll än under förra mandatperioden efersom Allianspartierna har sagt att de ska tillfoga regeringen nederlag i omröstningar. Då kan SD hjälpa till att fälla förslag från regeringen. Men SD kommer inte att han någon framgång med framtida misstroendeomröstningar och inte heller kunna rösta ner framtida budgetförslag så länge decemberöverenskommelsen håller.

13:25, 20 January 2015

Johan Knutsson: Ett förslag där regeringen kan falla är frågan om betyg från fjärde klass, enligt Tomas Ramberg.

13:26, 20 January 2015

Emil: Har SD någon som helst chans att få igenom missförtroendeförklaringen mot Löfven?

Johan Knutsson: Hej Emil! Nej, misstroendeförklaringen har nu röstats ner.

13:27, 20 January 2015

Javier : Sd har 49 riksdagsledamöter. Varför röstade bra 45 av dessa mot Löfvén?

Johan Knutsson: Hej Javier! Troligtvis handlar det om att några ledamöter var frånvarande, det är vanligt att inte alla ledamöter är på plats när det är omröstning.

14:32, 20 January 2015

Jojo: Varför har Sverige en vänster regering när tyngdpunkten i svensk politik ligger höger om mitten?

Johan Knutsson: Hej Jojo! Det handlar om att de rödgröna partierna har fler mandat i riksdagen än Alliansen. Eftersom ingen av blocken samarbetar med Sverigedemokraterna är alltså de rödgröna det största politiska blocket och får därför regeringsmakten, trots att de är i minoritet i riksdagen.

14:35, 20 January 2015

Johan Knutsson: Nu avlsutar vi den här direktrapporten. Tack för att ni har läst och lyssnat!

14:41, 20 January 2015

Thomas Eneroth, Socialdemokraternas gruppledare i riksdagen, menar Sverigedemokraterna missbrukar möjligheten att väcka en misstroendeförklaring.

– Framförallt tror jag att detta slår tillbaka mot Sverigedemokraterna som ett oseriöst parti. Misstroendeförklaring är parlamentets starkaste verktyg och ska bara användas vid ytterst exceptionella situationer och det har vi inte nu. Så jag tror att Sverigedemokraterna bekräftar, genom sitt agerande, bilden av att de är ett oseriöst parti som bara vil ställa till oreda, sade Tomas Eneroth inför omröstningen.

För att rösta bort Stefan Löfven krävdes att  minst 175 ledamöter röstade ja till förslaget för att visa att de inte har något förtroende för statsministern. Det blev till slut 45 ledamöter som röstade ja, och riksdagen röstade ner misstroendeförklaringen.

Alliansen och Vänsterpartiet agerade som väntat genom att lägga ner sina röster.

"Vi är inget stödparti, vi är ett oppositionsparti och i höstas avstod vi i statsministeromröstningen. I linje med det så avstår vi också i dag", skriver Vänsterpartiets Hans Linde i ett sms till Ekot.

Thomas Enereoth menar att den här misstroendeförklaring är bortkastad efter decemberöverenskommelsen och det politiska läget.

– En misstroendeförklaring ställas i ett oklart parlamentarsikt läge och det är det inte nu. Tvärtom har vi ett läge där en betydande majoritet i Sveriges riksdag tydligt har markerat vikten av att ha hållbara politiska spelregler i riksdagen, säger han.

Rickard Jomshof, Sverigedemokraterna, menar att misstroendeförklaringen inte är bortkastad.

– Vi är inte nöjda med Stefan Löfven, han är ingen bra statminister för Sverige. Han leder en liten minoritetsregering som inte har majoriteten på sin sida. Jag beklagar att alliansen lägger sig platt för honom, men jag hoppas att väljarna inser detta och förstår vad de gör, säger Rickard Jomshof.

Det var i onsdags, under årets första partiledardebatt, som SD:s vikarierande partiledare Mattias Karlsson väckte en misstroendeförklaring mot statsministern.

– Han har inte lyckats samla majoritet för sin politik. Han har brutit en lång rad väldigt tunga löften, och framför allt så har han undandragit svenska folket en möjlighet att få säga sitt om hur den här väldigt krångliga parlamentariska situationen ska lösas upp.

Riksdagen har röstat om misstroendeförklaring fem gånger tidigare. För att en sådan ska väckas krävs att minst 35 ledamöter enas om det.

Senast en omröstning ägde rum var i oktober 2002. Moderaterna var missnöjda med att Socialdemokraterna tre veckor efter valet ännu inte hade kommit överens med Vänsterpartiet och Miljöpartiet om deras stöd till regeringen. Förslaget röstas ned med siffrorna 174-158 (17 avstod), enligt riksdagens hemsida.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".