Leif "Honken" Holmqvist  när det begav sig. Foto: TT
1 av 3
Leif "Honken" Holmqvist när det begav sig. Foto: TT
Hans "Virus" Lindberg med en blomsterkvast i handen. Foto: TT
2 av 3
Hans "Virus" Lindberg med en blomsterkvast i handen. Foto: TT
Göran "Dallas" Sedvall (till vänster) i landslagsdräkten. Foto: TT
3 av 3
Göran "Dallas" Sedvall (till vänster) i landslagsdräkten. Foto: TT

Vad hände med sportsmeknamnen?

"Idag är det viktigare att ha en häftig målgest än ett bra smeknamn"
2:58 min

Honken, Tigern, Lill-Stöveln, Dallas och Virus. Så kallades några av Sveriges bästa idrottare på sextiotalet som alla förutom framgångar på planen delade ett känt smeknamn. Men i dag är nästan alla smeknamn inom idrotten borta.

Brynäs nye coach Thomas "Bulan" Berglund är med i en klubb på utdöende, nämligen klubben för idrottare med allmänt vedertagna smeknamn.

Så här berättar han för P4 Gävleborg om sitt smeknamn. 

– Det var en incident när jag var liten grabb. Jag ramlade med cykeln och fick en bula och så satt det lite kompisar bredvid. På den vägen är det, säger Thomas Berglund.

För smeknamnen är utdöende. Visst finns det en och annan Sudden eller Foppa men Lars-Åke Skagegård som skrivit boken Från Nacka till Vickan: En kärleksförklaring till svenska fotbollsspelares smeknamn tror att smeknamnens tid egentligen är förbi.

– Det är klart att om man tittar på en vanlig idrottsklubb så finns det en massa smeknamn som används killarna och tjejerna emellan men de används inte av journalister och reportrar så jag tror nog tiden för är förbi. I dag är det viktigare att ha en häftig målgest än ett bra smeknamn, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".