Radon 1 Radonsaneringsbidrag tas bort
Enligt miljöinspektör Anneli Bokedal kommer radonåtgärderna att minska: Foto:Tomas Groop/ Sveriges Radio

Slut med bidrag för radonåtgärder

1:55 min

Regeringen har sedan årsskifte tagit bort husägarnas möjlighet att söka bidrag för radonsanering av sina bostäder. I fortsättningen får Gävleborgs husägare betala radonåtgärderna själva.

Tidigare gick det att få halva kostnaden eller som mest 15 000 kronor betald, men från och med i år betalas inga nya pengar ut. Samtidigt är radon i inomhusluft hälsofarligt och miljöinspektör Torsten Sörell som i många år arbetat med radonmätning i Gävle kommun är kritisk till besparingen:

– Risken är ju att färre åtgärdar sitt radon vilket i sin tur ökar risken för att fler helt i onödan drabbas av lungcancer, konstaterar han.

Annorlunda uttryckt anser Torsten Sörell att statens snålhet i detta fall bedrar visheten:

 – Ja, jag tycker att det är oroande, säger han.

Folkhälsan riskerar att försämras

Allt för höga halter radongas i inomhusluften orsakar enligt strålsäkerhetsmyndigheten varje år 500 fall av lungcancer i Sverige. De behandlingsåtgärder det kräver blir samhällsekonomiskt dyrare för samhället än de blygsamma radonsaneringsbidragen, hävdar Torsten Sörell. För att inte tala om de personliga lidande som kan blir följden av besparingen:

– Lungcancer är en sjukdom som det är allt annat än roligt att drabbas av!

Likväl plockas bidragen nu bort. Åsa Eklund Öberg som handlägger radonärenden vid länsstyrelsen har en uppfattning om varför regeringen tagit det beslutet:

– Antalet ansökningar om radonbidrag har minskat över tid, vilket gör det lättare att ta bort ett bidrag, säger hon.

Varför har då husägarnas intresse minskat?

– Det kan helt enkelt bero på att informationen har varit otillräcklig. Husägarna har inte upplysts tillräckligt om riskerna med radon och har heller inte känt till möjligheterna till bidrag, säger Åsa Eklund Öberg.

 Bakslag för radonbekämpningen

Totalt var det förra året 65 husägare som ville ha radonsaneringsbidrag i Gävleborg. Flest ansökningar kom från Gävle och Sandviken där både rullstensåsarna och 60- och 70-tals husen av blåbetong ökar risken för radioaktivt strålande radon inomhus. Men andra husägares intresse för saken är alltså dåligt och blir inte större av att de nu själva måste betala en eventuell radonsanering. Det säger Anneli Bokedal, tidigare hälsoskyddsinspektör i Sandvikens kommun.

– Det finns redan ett motstånd mot att kontrollera radon eftersom det kan leda till dyra åtgärder. Nu ökar risken att fler inte vågar kontrollera sitt radon och att de som har för höga radonhalter helt enkelt inte har råd att åtgärda dem, säger hon. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista