Emma Lindberg och Annelie Oderstad
Emma Lindberg och Annelie Oderstad tycker att det är för hög höjning. Foto Joacim Lindwall / Sveriges Radio

Dyrt att glömma att betala sin studieskuld

"Det lät mycket, det är ungefär hälften av vad jag betalar per månad"
1:44 min

Centrala studiemedelsnämnden, CSN, har höjt påminnelseavgiften från 200 till 450 kronor. Anledningen är att man vill signalera att det är viktigt att betala sina studieskulder.

– Ja, det stämmer att regeringen beslutade att höja påminnelseavgiften från 200 kronor till 450, säger Klas Elfving som är pressekreterare hos CSN.

Annelie Oderstad och Emma Lindberg, från Gävle, som bägge har studieskulder hos CSN tycker att höjningen är onödigt hög.

– Jag tänker på andra företag som tar ut 50 möjligen 100 kronor men det där lät hur mycket som helst, säger Annelie Oderstad.

Anledningen till att CSN höjer sin påminnelsevagift är att man vill signalera att det är viktigt att betala tillbaka sina studieskulder, säger Klas Elfving.

– Det är en prioritering. Man valde ju samtidigt att höja studiemedlet med nästan 1000 kronor i månaden och då tycker man också att det är viktigt att signalera att man betalar i tid, säger  Klas Elfving.

Det är cirka 330.000 personer per år som av olika anledningar inte betalar sina avgifter till CSN.

Annelie Oderstad och Emma Lindberg har inte missat några inbetalningar hitintills men de tycker ändå att höjningen är onödigt hög.

– Jag tänker att om man återkommande missar att betala, då kanske man kan ha en högre avgift men första gången är det ju väldigt mycket, säger Emma Lindberg, från Gävle.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".