Foto: TT
Foto: TT

Travtränare frias från arbetsgivaransvar efter dödsolycka

Arbetsmiljöverket: Det var en olycka
0:40 min

Vid påsk förra året var det en tragisk dödsolycka på Gävletravet då en 15-årig flicka omkom under en ridtur på en travtränares häst. Arbetsmiljöverket konstaterar efter en utredning att travtränaren inte hade något arbetsgivaransvar. 

Då flickan, som också gjorde sin skolpraktik hos travtränaren, red hästen på sin fritid så anser Arbetsmiljöverket att travtränaren inte haft något arbetsgivaransvar vid dödsolyckan.

Kaj Nielsen, arbetsmiljöinspektör på Arbetsmiljöverket säger att bedömningen inte är ett formellt beslut. Men att inspektionen visar att arbetsgivaren inte har något ansvar.

– Vi har kommit fram till att det var en olycka och att flickan var där på sin fritid.

Utredningen visar alltså att relationen mellan flickan och travtränaren inte var anställd och arbetsgivare, där för kan något arbetsgivaransvar inte utkrävas.

Polisen har inväntat Arbetsmiljöverkets utredning innan de avslutar sin undersökning om "vållande till annans död i samband med arbetsplatsolycka".

Åklagaren säger till Arbetarbladet att förundersökningen nu närmar sig sitt slut.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".