Carl Bildt
Foto: TT

Carl Bildt smugglade ut dödsdömd student

Carl Bildt smugglade ut en dödsdömd student ur Afghanistan, skriver Expressen. Studenten ska ha förts till svenska regeringsplanet där Carl Bildt, som vid tidpunkten var utrikesminister, väntade.

– Det var mycket nervöst de sista minuterna, säger han till tidningen.

Det var 2009 som den hemliga operationen ägde rum. Den 25-årige studenten arbetade som journalist på tidningen New World när han dömdes till döden för att ha publicerat texter som ifrågasatte islam.

Carl Bildt, som vid tidpunkten var utrikesminister, hade vid flera tillfällen tagit upp ärendet med Afghanistans president Hamid Karzai, men utan resultat.

Då tog Bildt saken i egna händer. Planen smiddes tillsammans med Kai Eide, Norges nuvarande ambassadör i Stockholm och dåvarande FN:s utsände i Afghanistan, enligt Expressen.

Vid ett besök i Kabul ordnades så att studenten fördes till det svenska regeringsplanet där Carl Bildt själv satt och väntade.

– Vi startade så snabbt det bara gick, berättar Carl Bildt för Expressen.

I sin intervju med Expressen lyfter Carl Bildt fram Kai Eides roll i räddningen. Han säger också att de hade hjälp av en hög afghansk företrädare vars namn han inte vill avslöja.

Enligt Carl Bildt har aktionen hållits hemlig med rädsla för politiska konsekvenser för såväl Sverige som för FN. Även rädslan för repressalier för misstänkta inblandade i Afghanistan har varit en faktor, säger Carl Bildt till Expressen.

Studenten som räddades tror Carl Bildt numera befinner sig i USA.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".