Camilla Östlund, Bodil Olsson, Helene Sköld och Åsa Fridh är arga och besvikna att det blir tre semesterperioder i sommar. Foto: Agneta Sundberg/Sveriges Radio
1 av 2
Camilla Östlund, Bodil Olsson, Helene Sköld och Åsa Fridh är arga och besvikna att det blir tre semesterperioder i sommar. Foto: Agneta Sundberg/Sveriges Radio
Tommy Stokka, socialchef i Bollnäs kommun inför tre semesterperioder för anställda inom omsorgen. Foto: Agneta Sundberg/Sveriges Radio
2 av 2
Tommy Stokka, socialchef i Bollnäs kommun inför tre semesterperioder för anställda inom omsorgen. Foto: Agneta Sundberg/Sveriges Radio

Stor ilska över förändrad semester i Bollnäs kommun

"Man är ledsen och förtvivlad"
1:44 min

I sommar införs tre semesterperioder istället för två för anställda inom omsorgen i Bollnäs kommun. För en del innebär det endast två veckors ledighet med barnen.

Beskedet att det blir tre semesterperioder i sommar meddelades i början på veckan. Nyordningen har skapat oro för de som exempelvis redan hunnit boka in semesterresor.

– Man är ledsen och förtvivla och man undrar om barnen kommer att få vara med mig i sommar, säger Camilla Östlund.

Det blir fler ordinarie personal i verksamheten med tre semsterperioder har socialchefen Tommy Stokka förklarat nyordningen.

– Det är av två skäl. För att säkra kvalitén i verksamheten för att säkra personalens arbetsmiljön. Då tänker jag både på den ordinarie och vikarierna som har ett enormt ansvar när de kommer in i verksamheten, säger Tommy Stokka.

Men det resonemanget köper inte de anställda.

De som exempelvis går en omvårdnadssutbildning har ju inte slutat skolan när första semesterperioden startar och vem ska då gå in som vikarie undrar Camilla Östlund.

– Vad blir det för kvalitetssäkring om man inte vet vilka vikarier man får.

– Det är något vi har tagit hänsyn till när vi gjort vår riskbedömning. Jag tror inte det blir ett så stort bekymmer eftersom vi behöver färre vikarier, säger socialchefen Tommy Stokka.

De nya semesterperioderna är satta till veckorna 24-27, 28-31 och 32-35.

För de som har skolbarn kan det bli en kort semester tillsammans med barnen om man får första eller sista perioden, menar Bodil Olsson som är ensamstående mamma.

– Jag får bara två veckor med mina barn och vad är det som säger att det blir badväder dom här två veckorna, menar Bodil Olsson.

– Mm så är det, det är en konsekvens av det hela, konstaterar Tommy Stokka.

Nyordningen med tre semesterperioder ska testas den här sommaren för att utvärderas i höst.

– Enligt min bedömning är det bra för kunden som får tillgång till erfaren personal. Det är också bra för vikarierna som har fler ordinarie personal att tillgå om de är osäkra och har frågor. De får en bättre arbetsmiljö efter den här modellen.

Om modellen blir permanent kommer det att bli svårare att rekrytera personal i framtiden tror Åsa Fridh.

– Det är viktigt med semester och att få planera själv nångång. Så hur ska vi kunna göra det här mer attraktivt. Vi har ju ett roligt jobb men hur ska vi kunna rekrytera folk? undrar Åsa Fridh.

På måndag hålls en tyst manifestation för att protestera och Camilla Östlund hoppas på resultat.

– Agerar vi tillsammans och visar vårt missnöje så. Jag har inte hört någon som är nöjd med det här. Det är bara missnöje, hävdar Camilla Östlund.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".