Region Gävleborg kritiseras för sina tv-sändningar. Foto: Skärmdump regiongavleborg.se.
Region Gävleborg kritiseras för sina tv-sändningar. Foto: Skärmdump regiongavleborg.se.

Region Gävleborgs tv-sändningar kritiseras

"De är anställda i organisationen som de ska granska"
0:41 min

Region Gävleborg kritiseras för sina tv-sändningar. De kallas för "Nordkorea-tv", och nu utreds det om upphandlingarna har gått rätt till.

Det var i december som Region Gävleborg på prov sände fyra nyhetsprogram, "TV Gävleborg", som uppmärksammade den egna organisationen.

Efter sändningarna kritiserades de, för att inte oberoende kunna bedriva journalistik kring sin egen verksamhet. Moderatpolitikern Patrik Stenvard kallade tv-satsningen för "Nordkorea-tv" i sin blogg.

Under torsdagen kunde SVT Gävledala berätta att Konkurrensverket nu utreder produktionen av de fyra pilotavsnitten.

Region Gävleborg kan ha brutit mot lagen om offentlig upphandling när programmet beställdes direkt från ett produktionsbolag, något som bara är tillåtet om kostnaderna inte blir mer än 505 800 kronor.

Region Gävleborgs fyra försök att göra tv kostade närmare 650 000 kronor, rapporterar SVT Gävledala.

Den kristdemokratiske politiken Margareta Sidenvall har nu lämnat in en interpellation med frågor kring den nya kommunikationsenheten. Hon undrar bland annat vad orsaken är att man bedömer att "inre journalistik" behövs, vad avdelningen kostar och hur prioriteringen kring informationspersonal kontra mer resurser till vården har sett ut.

– De journalister, eller vad de kallar sig, som jobbar inom det här, 21 personer, är anställda och direkt beroende av organisationen de ska granska.

Får du också "Nordkorea-vibbar" av det här?

– Man kan inte låta bli att få sådana vibbar faktiskt. All beroende journalistik är alltid tendentiös. Det måste historien ha lärt oss, säger Margareta Sidenvall (KD).

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".