Henrik Larsson under tiden han spelade i skotska storklubben Celtic.
Henrik Larsson under tiden han spelade i skotska storklubben Celtic. Foto: Peter Widing/FLT-PICA

Celtic + Hudiksvalls FF = Sant

Gavin McKeown: De har en sådan bra koppling till Sverige att de nappade direkt
1:54 min

Hudiksvalls FF startar ett samarbete med den anrika skotska fotbollsklubben Celtic. Det är i första hand ett utbildningssamarbete klubbarna emellan och den som gjorde det hela möjligt är Gavin McKeown.

– Det kommer från min hemklubb i Irland som också har samarbete med Celtic. Jag tyckte det vore roligt om jag kunde ta det även till Sverige så jag tog kontakt med Celtic och de har sådan bra koppling till Sverige genom åren att de nappade direkt, säger Gavin McKeown.

Gavin McKeowns hemklubb på Irland, Camlough Rovers, har alltså redan ett samarbete med Celtic och det var på så sätt han kom i kontakt med den skotska storklubben. Gavin bor själv nu i Hudiksvall och han hoppas att samarbetet med Celtic kan leda till att Hudiksvall utvecklas som fotbollsklubb.

– Bättre fotbollsspelare och utbildning för oss som tränar ungdomslagen i Hudiksvall, att vi kan lära oss någonting och ta hela fotbollssidan vidare på något sätt, säger han.

Redan i slutet av februari kommer representanter från Celtic när Hudiksvall ska möta Malmö FF i Svenska Cupen. Det kommer också arrangeras läger i Hudiksvall och till hösten hoppas klubben kunna skicka några ungdomar till Celtic för att träningsläger. Något som aldrig varit möjligt utan Gavin McKeown säger Olle Skoglund, ordförande i Hudiksvalls FF.

– Det är helt och hållet Gavins förtjänst. Det var han som kom till oss och frågade, kan vi inte titta på att göra ett samarbete med Celtic, säger Olle Skoglund.

Celtic har en stark tradition av att ha svenska spelare i laget. Störst är Henrik Larsson som i det närmaste ses som en Gud av klubbens fans. Om det finns någon Celtic-spelare i dagens Hudiksvall återstår dock att se.

– Det finns alltid en möjlighet, vi måste bara hitta dem, säger Gavin McKeown.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".