Insnöad bil. Trafik. Foto: TT
Foto: TT

SMHI: Mer snö på väg – ställer till det i trafiken

"Kan bli mer besvärligt på sina håll"
0:53 min

Halt på vägarna och rapporter om avåkningar på många håll i landet under morgonen. SMHI:s prognoser talar om mer snö i morgon över stora delar av landet. Det kan fortsätta ställa till det i trafiken.

Håll koll på trafikläget med Trafik och Service

– Det kommer in en del snöfall i morgon. Då kan det bli lite mer besvärligt på sina håll, men vi kommer inte upp i någon varningsnivå, säger meteorolog Gunilla Grafström på SMHI. 

Hon klassar denna dag som en mellandag. Just nu är det uppehåll på de flesta håll i landet, men mer snö är alltså att vänta.

Lokala halkvarningar har utfärdats på många håll från Västerbotten ned till Skåne, enligt Sveriges Radios lokala trafikinredaktioner. Stockholms län har halkvarning, liksom Värmland, Västerbotten, Gotland och Östergötland för att nämna några län.

– Det är vinter, det är klart att det kan bli halt. Det finns alltid risk för halka när temperaturen ligger runt noll, säger Beisi Sundin på Trafikverkets presstjänst.

Enligt Sveriges Radios trafikredaktion är inte trafiksituationen särskilt besvärlig utan ganska normal. Det har varit avåkningar som i sin tur gett upphov till köer och andra trafikproblem, men Trafikverket har inte fått in några rapporter om större trafikstörningar.

När det gäller tågtrafiken har Trafikverket fått information om ett tiotal incidenter från hela landet. Ett signalfel mellan Arlanda och Knivsta har gett förseningar på trafik till Arlanda, men också från Stockholm-Södertälje upp mot Gävle och Falun-Borlänge.

Det är ännu inte klarlagt hur omfattande felet är. Därför finns ingen prognos för när det kan vara åtgärdat.

Trafikverkets halkprognos visar för dagen, fram till klockan 15, enbart risk för snöhalka i norr. Det handlar om ett mindre område i Väster- och Norrbotten. För natten mot lördag varnas det för snö- och ishalka i norr och i väster ned över Värmland och delar av småländska höglandet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".