Facket begär MBL-förhandling om nya semesterperioder i Bollnäs. Christina Hildingsson, ordförande. Foto: Agneta Sundberg/Sveriges Radio
Facket begär MBL-förhandling om nya semesterperioder i Bollnäs. Christina Hildingsson, ordförande. Foto: Agneta Sundberg/Sveriges Radio

Facket kräver förhandling om förändrad semester

Christina Hildingsson: Vi har begärt förhandling
1:20 min

Kommunal fick inga förhandsbesked att semesterperioden för omsorgsanställda i Bollnäs skulle ändras. Nu begärs en MBL-förhandling.

Beslutet att införa tre semesterperioder i sommar lämnades i början av veckan och kom som en överraskning för facket säger ordförande Christina Hildingsson på Kommunals sektion i Bollnäs.

– Man upplyste om det på en samverkansgrupp i måndags, så vi har begärt en förhandling som kommer att ske på måndag morgon klockan åtta.

Kan det bli någon förändring utefter MBL-förhandlingen?

– Jag hoppas ju innerligt att han lyssnar på våra medlemmar och oss att det här är ohållbart.

Efter beskedet om tre semesterperioder har flera omsorgsanställda vänt sig till facket.

– De känner sig helt överkörda.

Enligt socialchefen Tommy Stokka beror förändringen på svårigheten att få tag på vikarier. Med tre semesterperioder fördelade under juni, juli och augusti behövs det färre vikarier och det är fler ordinarie på plats menar han.

– Jag vet inte var man ska få vikarierna ifrån. Sen att få semester från början av juni då mina barn går i skolan, ska jag vara själv i två veckor och sen gå och jobba?

Norrut har ju sjuksköterskor som råkat ut för samma sak sagt upp sig, tror du det kan bli samma reaktion här?

– Jag har inte hört någon som sagt det. Jag vet inte vad följderna kan bli av det här. Jag törs inte tänka på det.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".