Gävle hamn. Foto: Martin Svensson / Sveriges Radio
Gävle hamn. Foto: Martin Svensson / Sveriges Radio

Gävle hamn kan privatiseras

Privatisering av Gävle hamn
1:25 min

Gävle Hamn kan privatisera driften av hamnen, det är i alla fall vad styrelserna för Gävle hamn och Gävle Stadshus vill.

Styrelserna för Gävle hamn och Gävle Stadshus vill att driften av Gävle hamn ska privatiseras.

En privatisering av driften skulle ge hamnen konkurrensfördelar gentemot andra hamnar. Det menar Jörgen Edsvik, ordförande i kommunstyrelsen och i Gävle Stadshus.

– Kommunen kan inte i dag bedriva tjänster utanför kommunens gräns. Det kan vara så att Gävle kommun bara kan verka inom Gävle kommuns område och då blir det en begränsning.

Så ni skulle kunna tappa affärer i dag?

– Det skulle vi kunna göra. Det blir en begränsning som en privat aktör inte har.

Dessutom kan blir det tydligare vem som ansvarar för vad i hamnen, och kommande stora investeringar delas med en privat aktör.

- De senaste fem åren har vi investerat cirka en miljard i hamnens verksamhet för att ge näringslivets aktörer bättre förutsättningar. Inom sex till åtta år behöver vi kanske investera ytterligare en miljard och här ser vi stora möjligheter att dela dessa kostnader med en privat aktör, säger Jörgen Edsvik.

Man kan ju se det som att ni vill slippa att betala alla kommande investeringar själva?

- Ja, så kan man välja att se det. Vi kommer att skriva ett driftavtal och det kommer att reglera vilka som ska göra vad. Och en logisk utveckling skulle kunna bli att kommunen betalar infrastrukturen som vi fortsätter att äga, till exempel kajer, medan den privata kanske betalar för kranar, magasin och andra dyra investeringar.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".