Folkhälsa i Gväleborg 1
Region Gävleborgs utredare Johanna Alfredsson har koll på folkhälsan. Foto:Tomas Groop/P4 Gävleborg

Gävleborgarna är inte sämre än andra

Gävleborgarna utmärker sig inte negativt
1:44 min

Räta på ryggen, höj hakan och känn dig stolt. Gävleborgs invånare intar inte längre den självklara jumboplatsen i Folkhälsomyndighetens nationella folkhälsoundersökningar.

Att Gävleborgare äter osunt, sitter stilla, är fetast i landet, dör tidigt, spelar mest på trav och så vidare, är välkänt sedan tidigare. Årets upplaga av Folkhälsomyndighetens hälsoundersökning visar dock att den självbilden inte längre är helt sann. Det säger Johanna Alfredsson, utredare vid Samhällsmedicin vid Region Gävleborg.

– Nej, jag tycker inte att det är en bild som stämmer. I många av de undersökta levnadsvanorna finns inget som tyder på att vi i Gävleborg skulle leva ett annorlunda eller mer riskabelt liv än andra svenskar.

Levnadsvanorna är okej

Fortfarande är emellertid livslängden kort och sjukligheten hög i Gävleborg, vilket förklaras av att vi i Gävleborg staplar fler olika riskfaktorer på varandra, än vad som är fallet på andra håll i landet. Vi hör alltså till landets fetaste och mest orörliga invånare, samtidigt som vi dricker, knarkar och röker ungefär som alla andra. Det är en mindre bra kombination, konstaterar Johanna Alfredsson.

– Hälsa handlar om den sammanlagda mängden risker som man utsätts för. En del av de riskerna kopplas till levnadsvanor som du själv kan råda över, andra till levnadsvillkor som exempelvis andelen arbetslösa och utbildningsnivån i Gävleborg, säger hon.

71 procent mår bra

Det är alltså mixen av många halvdåliga vanor, exempelvis överdrivet snusande och inga grönsaker på matbordet, och halvtaskiga levnadsvillkor som arbetslöshet och dålig utbildning som gjort medel-Gävleborgaren till förlorare i många tidigare nationella folkhälsoundersökningar.

Den här gången gav dock de 6300 undersökningsdeltagarna från Gävleborg ändå ett klart besked om att det finns en vilja till förbättring, säger Johanna Alfredsson.

– Ja det finns det. Det är 71 procent av länsinvånarna som säger att de mår bra och den andelen har blivit större med åren. Vi ser också att det är väldigt många som vill förändra sina levnadsvanor i en mer positiv riktning, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".